Η εικαστικός Brigitte Πολέμη μιλάει στο skai.gr

Έχετε μεγαλώσει, σπουδάσει και εργαστεί σε διαφορετικές χώρες?

Γεννήθηκα στην Δαμασκό, Συρία, μεγάλωσα στον Λίβανο, την Ελλάδα και την Κύπρο. Στην Αθήνα στο σχολείο ήταν συμμαθητής μου ο Μάριος Φραγκούλης με τον οποίο είμαστε πάρα πολύ καλοί φίλοι μέχρι σήμερα. Μετά έφυγα στην Νέα Υόρκη , σπούδασα σχεδιάστρια μόδας στο Mayor school of Fashion και στο Fashion Institute of Technology. Συνεργάστηκα με γνωστούς οίκους μόδας της Νέας Υόρκης για δέκα χρόνια . Τότε ανακάλυψα την αγάπη μου για την ζωγραφική, μετακόμισα στο Λονδίνο όπου σπούδασα στην σχολή Καλών Τεχνών Chelsea school of Art. Ασχολήθηκα με την ζωγραφική πολλά χρόνια, έχω κάνει πολλές εκθέσεις στο Λονδίνο, την ΝΥ, το Μαϊάμι, στον Λίβανο, στην Ελλάδα.

Με την φωτογραφία από πότε ασχολείστε?

Από το Λύκειο μου άρεσε η φωτογραφία αλλά σαν χόμπι όχι επαγγελματικά. Η φωτογραφία ήταν πάντα μέσα σε όλα όσα έχω κάνει και πέρσι αποφάσισα ότι μου αρέσει η φωτογραφία σε συνδυασμό με την ζωγραφική. Έτσι άρχισα να κάνω mixed-media και φέτος διοργάνωσα την πρώτη μου έκθεση φωτογραφίας μαζί με την Αλίκη "Ziggy" Χατζηπατέρα στο Βρυσάκι, στην Πλάκα. Αυτή η έκθεση είναι πιο αντιπροσωπευτική του ποια είμαι εγώ, επειδή περιέχει φωτογραφία, μόδα και ζωγραφική.


Η έκθεση σας ΟΝΕ μετά το Βρυσάκι, ταξίδεψε στις ΗΠΑ?

Ναι. Τον Νοέμβριο χωρίς την Αλίκη Χατζηπατέρα η έκθεση ΟΝΕ μεταφέρθηκε στην The Living Room Gallery, στο Soho της Νέας Υόρκης και αργότερα τον Φεβρουάριο θα μεταφερθεί στο Μαϊάμι.

Ο τίτλος της έκθεση φωτογραφίας «ONE» έχει πολλές ερμηνείες και προσεγγίσεις. Ποιο είναι το δικό σας μήνυμα?

Το ΟΝΕ σημαίνει ότι δυο διαφορετικά στυλ συνυπάρχουν πολύ ωραία ενώ ταυτόχρονα διατηρούν την μοναδικότητα τους. Αλλά πράγματα παρουσιάζει η Αλίκη «Ziggy» Χατζηπατέρα διαφορετικά είναι τα δικά μου έργα. Η κίνηση και οι άνθρωποι μετράν πολύ για μένα, η φύση για την Αλίκη. Επίσης για μένα όλοι οι άνθρωποι είναι ΟΝΕ, δεν πιστεύω στον ρατσισμό. Έχω ζήσει σε πολλές χώρες, μετακινούμαι από τον ένα τόπο στον άλλο και διαπιστώνω ομοιότητες ανάμεσα στους ανθρώπους. Είμαστε όλοι ίδιοι , θέλουμε τα ίδια πράγματα, προσπαθούμε για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας

Έχετε σαν βάση την Αθήνα?

Έχω παντρευτεί με Έλληνα, έχουμε τέσσερα παιδιά και πριν επτά χρόνια μετακομίσαμε στην Ελλάδα. Πάντα είχα πολλούς Έλληνες φίλους, μεγάλωσα εδώ , έχω αναμνήσεις Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα είναι το καλύτερο μέρος για να μεγαλώσουν τα παιδιά μας, γι΄αυτό επιστρέψαμε εδώ.
Πηγή: Λίλιαν Αλεξάκου