Ο ελληνικός κινηματογράφος στο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Με αφιερώματα στον Ακίρα Κουροσάβα, τον Σάμιουελ Φούλερ, τον ελληνικό κινηματογράφο της δεκαετίας του '90 και την κινηματογραφική Κατίνα Παξινού, πραγματοποιείται το 24ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου από τις 26 Οκτωβρίου έως τις 2 Νοεμβρίου στον κινηματογράφο «Απόλλων» και στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Η επίσημη έναρξη γίνεται στις 26 Οκτωβρίου με την προβολή του «Κάποτε στην Ανατολία» του Νούρι Μπίλγκε Τζεϊλαν, που τιμήθηκε με το Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ των Καννών.

Στο αφιέρωμα στον Ακίρα Κουροσάβα προβάλλονται οι «Επτά Σαμουράι», ο «Κοκκινογένης» και το «Dodes'kaden». Επειτα από το περσινό αφιέρωμα στον Σάμιουελ Φούλερ, το Πανόραμα συνεχίζει και φέτος, με τις προβολές της «Τελευταίας σφαίρας του πολέμου», του «House of Bamboo», του «Shock Corridor», του «Naked Kiss», του «Pickup on South Street» και του «Crimson Kimono».

Ο ελληνικός κινηματογράφος της δεκαετίας του '90 εκπροσωπείται με το «Ονειρεύομαι τους φίλους μου» του Νίκου Παναγιωτόπουλου, τον «Ερωτα στη χουρμαδιά» του Σταύρου Τσιώλη, το «Κάθε Σάββατο» του Βασίλη Βαφέα, τους «Εραστές στη μηχανή του χρόνου» του Δημήτρη Παναγιωτάτου, την «Εαρινή σύναξη των αγροφυλάκων» του Δήμου Αβδελιώδη, το «Απ' το χιόνι» του Σωτήρη Γκορίτσα, το «Τέλος εποχής» του Αντώνη Κόκκινου, τη «Δονούσα» της Αγγελικής Αντωνίου, την «Κλειστή στροφή» του Νίκου Γραμματικού και τον «Θρίαμβο του χρόνου» του Βασίλη Μαζωμένου.

Το Πανόραμα διοργανώνεται από το Κέντρο Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, με την υποστήριξη του Πολιτισμικού Οργανισμού του δήμου Αθηναίων, του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και του ΟΠΑΠ.





Πηγή: skai.gr