Κατερίνα Έσσλιν@skai.gr

Απόψε στο Hoxton Bar, στο Γκάζι παρουσιάζει το βιβλίο της «Ο μισός βέσπα» (εκδόσεις ΑΠΟΠΕΙΡΑ). Η Κατερίνα Έσσλιν όμως, έχει ήδη έτοιμο το δεύτερο βιβλίο της αλλά και ένα θεατρικό έργο. Όλα αυτά την ώρα που βασικός επαγγελματικός της χώρος είναι η διαφήμιση.

Το skai.gr συνάντησε την creative director, συγγραφέα και blogger Κατερίνα Έσσλιν ζητώντας της κάποιες εξηγήσεις σχετικά με τον τίτλο του βιβλίου αλλά και για τη σχέση της ίδιας με το βιβλίο.

"Ο μισός βέσπα", ένας τίτλος που προκαλεί την περιέργεια αλλά ταυτόχρονα είναι εντελώς ακατανόητος. Πώς προέκυψε;
 

"Ακούγεται ακατανόητος, πράγματι, αλλά να σας εξηγήσω -ο μισός βέσπα είναι κάτι πολύ απλό: είναι ένας άντρας... από τη μέση και πάνω άντρας ενώ από τη μέση και κάτω είναι βέσπα. Κι αυτό γιατί έτσι τον βλέπει με τη φαντασία της μια γυναίκα που τον ερωτεύεται. Στην πράξη, αν και ακούγεται σουρεαλιστικός τίτλος, αναφέρεται σε έναν άντρα εντελώς καθημερινό που όμως ταυτόχρονα είναι και "μυθικός" γιατί είναι άπιαστος.

Προέκυψε από κάτι που συχνά βλέπω να νιώθουμε οι άνθρωποι, όταν είμαστε αντιμέτωποι με τον πιο πλήρη έρωτα συχνά δεν τον αντέχουμε και τον αφήνουμε στα μισά -τον μυθοποιούμε!

Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι απολύτως καθημερινό, όσο μια βέσπα, και ταυτόχρονα με αρκετή δόση ανατροπής και σε σημεία σουρεαλισμού. Από την άλλη είναι και θέμα ταυτότητας, μου αρέσει να ξεβολεύω τις λέξεις και να τις συνδυάζω περίεργα, να μην είναι προβλέψιμα συνδυασμένες...."

Απόψε (10/10) στην παρουσίαση του βιβλίου, θα αποκαλυφθεί το πώς γεννήθηκαν οι χαρακτήρες αλλά και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δημιουργήθηκαν. Περιέγραψε μας έναν χαρακτήρα και το πώς γεννήθηκε και αποφάσισες να του δώσεις πρωταγωνιστικό -ή μη- ρόλο σε κάποια ιστορία.

"Ένας χαρακτήρας του βιβλίου είναι μια γιαγιά που ονομάζεται Μαρούλα, στην ιστορία “με τα χεράκια της” -εμπνευσμένος από μια υπαρκτή γιαγιά ενός πολύ αγαπημένου μου προσώπου, η οποία δεν μπορούσε να απολαύσει τη ζωή για λόγους υγείας. Κατάφερνε όμως να κατασκευάζει δικές της πραγματικότητες μέσα στη φαντασία της και τελικά να ζει πολλές ζωές σε πολλούς κόσμους.

Είναι ο μόνος χαρακτήρας που στηρίζεται σε υπαρκτό πρόσωπο και που ούτε λίγο ούτε πολύ σε μαθαίνει τα όρια της φαντασίας και τη δύναμη του μυαλού. Η γιαγιά αυτή μπορεί να κάνει μια γειτονιά να μυρίζει φαγητό χωρίς καν να μαγειρέψει."

Πώς προέκυψε το να γράψεις βιβλίο και πόσο χρόνο σου πήρε;

"Δεν ξέρω αν έχω εντυπωσιακή απάντηση σε αυτό. Θα το χαρακτήριζα μάλλον προαποφασισμένο το θέμα βιβλίο. Εννοώ ότι μάλλον προηγείται η γραφή κι εγώ προκύπτω από αυτήν, παρά το ανάποδο. Αυτό που μπορώ πιο συγκεκριμένα να πω είναι ότι η ανάγκη για δημοσιοποιήση ήρθε μετά από μία μεταμορφωτική περίοδο το 2008, όπου πια κατάλαβα ότι δεν γίνεται αλλιώς, δεν γίνεται να μην γράφω βιβλία.

Ο μισός βέσπα γράφτηκε εντελώς αυτόματα, σαν να προϋπήρχε, και μάλιστα σε ένα διάστημα μόλις ενός μήνα. Πάντως συνεχώς γράφω, έχω γράψει ήδη δεύτερο βιβλίο, γράφω ένα θεατρικό, έχω το blog μου (http://esslin-esslin-eisai-edo.blogspot.com/) , τη δουλειά μου στη διαφήμιση…"

Με μια λέξη, τι είναι βιβλίο για σένα;

"Ελατήριο.
(Εάν μου λέγατε με δύο λέξεις, θα πρόσθετα και την εντελώς αντίθετη λέξη: Καταφύγιο!)"

Παρά τη σημερινή βροχή, η Κατερίνα Έσσλιν και οι εκδόσεις ΑΠΟΠΕΙΡΑ μας καλούν με τις... γαλότσες μας, απόψε στις 21:00 στο Hoxton Bar, Βουτάδων 42, Γκάζι.

Πηγή: Γράφει η Άννα Μπουσδούκου