Το Schoolwave παίζει Χατζιδάκι στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, τα «αστέρια» του Φεστιβάλ Schoolwave συστήνονται στο νεανικό κοινό του Μεγάρου μέσα από τους πρωτότυπους rock, punk, blues ήχους τους, επιχειρώντας ταυτόχρονα το πάντρεμα της δημιουργικότητάς τους με διαχρονικές αξίες του παρελθόντος, όπως συμβαίνει με τις μουσικές του Μάνου Χατζιδάκι. 

Τον περσινό Σεπτέμβρη, σε μια βραδιά που υπήρξε για όλους μια ξεχωριστή εμπειρία, ο κήπος του Μεγάρου πλημμύρισε -εξαιτίας τους- νιάτα και ροκ. Φέτος, για δεύτερη συνεχή χρονιά, τα «αστέρια» του Schoolwave ξαναστήνουν στον ίδιο χώρο το μουσικό τους εργαστήρι, στέλνοντας σε περίοδο κρίσης, ένα ισχυρό μήνυμα τόλμης και αισιοδοξίας.

Το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου, στις 9 το βράδυ, έξι μαθητικά συγκροτήματα που αναδείχτηκαν μέσα από το ομώνυμο Φεστιβάλ, οι υπερκινητικοί Overjoyed 32, οι ήρεμα δυναμικοί World Conquerrors, οι καταλυτικοί Chick n’ Blues (τα τρία διακεκριμένα γκρουπάκια του Schoolwave 2011), οι noise grunge Chinese Basement αλλά και οι «γνώριμοι» από πέρυσι στο κοινό του Μεγάρου Rosebleed και Musica Ficta θα είναι εκεί για να ξεσηκώσουν τους νέους αλλά και όσους αισθάνονται έτσι. Να ρίξουν φως στην επόμενη μέρα μέσα από το πάντρεμα της δημιουργικότητας με τις διαχρονικές αξίες του παρελθόντος μέσα από ήχους rock, punk, blues, πρωτότυπους αλλά και διασκευασμένους, που συγγενεύουν δεξιοτεχνικά με τις μελωδίες του Μάνου Χατζιδάκι.

Η συναυλία αποτελεί συνεργασία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με το Φεστιβάλ Schoolwave – τη σπουδαία μαθητική διοργάνωση (με εμπνευστή τον Χρήστο Ιωαννίδη) που φέτος κλείνει επτά χρόνια ζωής στην Αθήνα προσφέροντας βήμα έκφρασης στο νέο αίμα της εγχώριας μουσικής σκηνής – κι εντάσσεται στη Σειρά «Γέφυρες» την οποία διευθύνει καλλιτεχνικά ο συνθέτης Δημήτρης Μαραγκόπουλος.

Οι Overjoyed 32 είναι το πρώτο από τα τρία συγκροτήματα-αστέρια του φετινού Schoolwave που θα δώσουν το στίγμα τους στο πρώτο μέρος της βραδιάς. Ένα τριμελές υπερκινητικό συγκρότημα από τη Νέα Σμύρνη, που χτυπιέται στους ρυθμούς της πανκ και του ροκ εν ρολ. Ο στόχος τους, είτε παίζουν σ' ένα μικρό κλαμπ στα Εξάρχεια, είτε στην τεράστια σκηνή του Schoolwave είτε στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής , είναι, όπως δηλώνουν, πάντα ο ίδιος: «να κάνουν τον κόσμο να χορέψει».

Ακολουθούν οι World Conquerrors που δημιουργήθηκαν πριν δύο χρόνια στον Πειραιά. Ένα γκρουπ με σήμα-κατατεθέν έναν ήρεμα δυναμικό stoner ήχο. Το 2011 σημαδεύτηκε απ' την εμφάνισή τους στο Schoolwave και την ηχογράφηση των πρώτων τους τραγουδιών. Πέρα από τη μουσική τους, στο Μέγαρο θα παίξουν με το δικό τους τρόπο το «Riders on the storm» των Doors, αλλά και το «Μην τον Ρωτάς τον Ουρανό» του Χατζιδάκι.

Τους νεοσύστατους Chick n' Blues οι οποίοι θα ακουστούν στη συνέχεια, ενώνει η αγάπη τους για τα μπλουζ. Αξίζει να σημειωθεί πως η καταλυτική εμφάνιση του νεοσύστατου γκρουπ – τέσσερα αγόρια κι ένα κορίτσι απ’τη Θεσσαλονίκη – στη διάρκεια του φετινού Schoolwave σημειώθηκε έπειτα από τρεις μόλις ζωντανές εμφανίσεις τους σε μικρές σκηνές της συμπρωτεύουσας.

Στο κλείσιμο του πρώτου μέρους θα δώσουν το παρών και οι Chinese Basement: τρία παιδιά 16 χρονών από τη Θεσσαλονίκη που παίζουν noise/grunge. Με τους φίλους τους, κατά προτίμηση, σε αυτοσχέδιες συναυλίες στους πεζόδρομους, γιατί «εκεί κανείς δεν τους λέει πόση ώρα πρέπει να παίξουν». Φέτος αναγκάστηκαν να κάνουν μία εξαίρεση για το Schoolwave και μία ακόμα για το Μέγαρο Μουσικής όπου ανάμεσα στα άλλα θα παίξουν και τραγούδια από τη Λιλιπούπολη.

Τη μουσική συνεύρεση Schoolwave-Χατζιδάκι, μια συνάντηση που αξίζει να παρακολουθήσουμε, προκαλούν στο δεύτερο μέρος της συναυλίας δύο ακόμη συγκροτήματα, «γνώριμα» στο νεανικό κοινό του Μεγάρου. Οι Rosebleed, το πενταμελές εναλλακτικό ροκ συγκρότημα από την Αθήνα με τα ανδρικά φωνητικά, γνωστό για τα support του στον Carlos Santana, στον Craig Walker και στους Cranberries, η πρώτη μπάντα του Schoolwave η οποία κυκλοφόρησε δίσκο (το «White Balloons») με τη μεγάλη δισκογραφική εταιρεία Sony για να ακολουθήσει κι ένας δεύτερος καθώς και εμφανίσεις σε δεκάδες φεστιβάλ (τον ερχόμενο μάλιστα χειμώνα θα κάνει τις πρώτες του εμφανίσεις στη Βρετανία, την Ιρλανδία και τη Γαλλία). Αλλά και οι Musica Ficta: ίσως η πιο ιδιαίτερη μπάντα στην έως σήμερα πορεία του Schoolwave. Το αθηναϊκό alternative rock συγκρότημα έχει παίξει support στους Mary and the Boy, τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, τον Βασιλικό και τον Φοίβο Δεληβοριά. Ο Απόλλων, συνθέτης και τραγουδιστής του γκρουπ, έγραψε το 2010 τη μουσική για τις παραστάσεις «Wonderland» στο θέατρο Παλλάς και «Τίτος Ανδρόνικος» του Σαίξπηρ στο Εθνικό Θέατρο. Στο Μέγαρο, θα παίξει φέτος Χατζιδάκι. Κάτι που είχε ξανακάνει στο Schoolwave 2005, σε ηλικία 15 χρονών, τραγουδώντας την «Οδό Ονείρων» μπροστά σε χιλιάδες σαστισμένους συμμαθητές του.

Το Φεστιβάλ Schoolwave είναι ένα τριήμερο μαθητικό φεστιβάλ μουσικής που από το 2005 πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι – στις αρχές Ιουλίου, λίγο μετά το τέλος της σχολικής χρονιάς – στην Αθήνα. Τα πρώτα τρία χρόνια γινόταν στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων και τα τελευταία στο Θέατρο Βράχων του Δήμου Βύρωνα. Μαθητικά συγκροτήματα από την Ελλάδα και την Ευρώπη – που επιλέγονται μέσω demo και ακροάσεων από ανθρώπους αναγνωρισμένου κύρους στον χώρο της μουσικής, όπως: ο ραδιοφωνικός παραγωγός Γιάννης Πετρίδης, οι συνθέτες Νίκος Κυπουργός και Γιώργος Κουμεντάκης, τα συγκροτήματα Raining Pleasure και Rotting Christ - έρχονται για να παίξουν τη μουσική τους πάνω σε μια τεράστια σκηνή με άρτιο εξοπλισμό και μπροστά σε χιλιάδες συμμαθητές τους. Για τρεις μέρες είναι οι πρωταγωνιστές σ’ ένα έργο που γράφουν οι ίδιοι κι όχι οι μεγάλοι γι’ αυτούς. Με συμπαραστάτες γνωστούς καλλιτέχνες - όπως οι: Γιάννης Αγγελάκας, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Παύλος Παυλίδης, Active Member, Ρόδες, Raining Pleasure, Locomondo, Monika, Firewind, Septic Flesh κ.ά. – οι οποίοι κάθε χρόνο στηρίζουν το θεσμό με την παρουσία τους. Εκτός από τη μουσική, τη μεγάλη αυτή μαθητική γιορτή πλαισιώνουν εκδηλώσεις (skate, bmx, graffiti, breakdance, parkour, video games, συζητήσεις με θέμα τη μουσική κλπ.) που στήνονται σε ειδικές εγκαταστάσεις στους χώρους του φεστιβάλ. Το Φεστιβάλ Schoolwave διοργανώνει η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Δημιουργική Ομάδα Schooligans» με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.

Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 7282333
και στην ιστοσελίδα του ΜΜΑ: www.megaron.gr


Πηγή: skai.gr