Κλείσιμο

Στον «Φάουστ» του Αλεξάντρ Σοκούροφ ο «Χρυσός Λέων»

Ο ρώσος κινηματογραφιστής Αλεξάντρ Σοκούροφ με την ταινία του «Φάουστ» αναδείχθηκε σε μεγάλο νικητή της 68ης Μόστρα της Βενετίας, κερδίζοντας το «Χρυσό Λέοντα».

Η ταινία, που είναι εμπνευσμένη απ’ τον κλασσικό «Φάουστ» του Γκαίτε, μετατρέπει τον ''αρχετυπικό'' κατευθείαν διάλογο με τον Διάβολο, σε μια επίκαιρη περισυλλογή απέναντι στη Διαφθορά της κρατικής εξουσίας.

Οι πρωταγωνιστές του «Φάουστ» του Σοκούροφ ανησυχούν σφόδρα για τη διαφθορά της κρατικής εξουσίας κι η ατμόσφαιρα, που κυριαρχεί, είναι πολύ αποπνικτική, λες σαν να φθάνει... το τέλος του Κόσμου -ένα προσφιλές θέμα σε αυτήν την 68η Μόστρα.

Αυτό σχολιάζουν, μετά τη βράβευση του «Φάουστ» ως της καλύτερης ταινίας του φεστιβάλ της Βενετίας, έγκυροι κινηματογραφιστές μιλώντας στο Γαλλικό πρακτορείο.

Ακόμη μια μεγάλη διεθνή διάκριση απέσπασε από την πλευρά του στη Βενετία ο έλληνας σκηνοθέτης Γιώργος Λάνθιμος, αυτή τη φορά για την ταινία «Άλπεις». Οι «Άλπεις» κέρδισαν το «Βραβείο Osella» για το καλύτερο σενάριο το οποίο μαζί με τον Λάνθιμο συνυπογράφει ο Ευθύμιος Φιλίππου.

Πηγή: skai.gr