Ο Γιώργος Περρής μιλά στο skai.gr

Eίναι η πρώτη συναυλία με την Deborah Myers στο θέατρο Badminton;

Είναι η πρώτη φορά που κάνουμε δική μας συναυλία! Έχουμε βρεθεί επί σκηνής μαζί ως καλεσμένοι σε συναυλία του Μάριου Φραγκούλη, αλλά είναι η πρώτη φορά που χτίζουμε ένα πρόγραμμα από το μηδέν ! Αντιλαμβάνεστε τον ενθουσιασμό και το άγχος φυσικά

Πως προέκυψε η ιδέα & το περιεχόμενο της, θα υπάρξουν και άλλες συναυλίες;

Εδώ και πολύ καιρό θέλαμε να τραγουδήσουμε μαζί και να κάνουμε συναυλίες, κυρίως λόγω του ότι μας συνδέει μία όμορφη φιλία.. Δυστυχώς, το αναβάλλαμε κάθε φορά λόγω των υποχρεώσεων του καθενός ξεχωριστά, αλλά επιτέλους φέτος τα καταφέραμε!! Ο βασικός άξονας της παράστασης μας, είναι η αγάπη.. Είμαι σίγουρος πως η μόνη λύση στο συναισθηματικό αδιέξοδο της εποχής που ζούμε είναι να θυμηθούμε την αγάπη σε όλες τις μορφές της.

Kάνετε πρόβες με skype;!

Ναι!! Ευτυχώς η τεχνολογία είναι με το μέρος μας! Περάσαμε ώρες και ώρες στο skype να ακούμε τραγούδια, να βρίσκουμε ιδέες, να φτιάχνουμε λίστες.όλα αυτά μέχρι να καταλήξουμε στην τελική λίστα των τραγουδιών. Έκτοτε, κάθε πρωί, για 2 ώρες περνάμε όλο το πρόγραμμα μαζί. τραγουδάμε όλα τα τραγούδια, διορθώνουμε λεπτομέρειες. και βέβαια ανάμεσα σε όλα αυτά, εμφανίζονται τακτικά στην κάμερα τα παιδιά της Deborah, τραγουδάμε όλοι μαζί και βέβαια γελάμε!!

Το ρεπερτόριο είναι σημαντικός παράγοντας για μια διαχρονική πορεία στην μουσική και τον πολιτισμό;

Σαφώς και το ρεπερτόριο παίζει τεράστιο ρόλο στην πορεία ενός καλλιτέχνη. Από πολύ νωρίς έμαθα πως το πιο σημαντικό είναι να κοιτάς μπροστά και να εκφράζεσαι με σεβασμό απέναντι στην μουσική, την τέχνη αλλά και το κοινό που σε στηρίζει και σε ακολουθεί. Και βέβαια το κοινό χτίζεται. θέλει δουλειά και είναι μία σχέση εμπιστοσύνης. Δεν μπορούν να γίνουν όλα από τη μία μέρα στην άλλη. Εγώ επιλέγω ένα ρεπερτόριο –τόσο στη δισκογραφία μου όσο και στις ζωντανές μου εμφανίσεις– που να με εκφράζει, που να νιώθω πως έχει κάποιο μήνυμα να μεταφέρει. Αυτό βέβαια αναγκαστικά αλλάζει ανάλογα με την περίοδο που διανύω τόσο προσωπικά όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Σίγουρα επίσης θα ήθελα να μου δωθεί η ευκαιρία κάποια στιγμή να μεταδώσω στη δική μου γενιά τα έργα των μεγάλων μας συνθετών και ποιητών.

Η καριέρα κτίζεται με περισσότερα όχι ή ναι; 

Μακάρι να ξέραμε πώς χτίζεται μία καριέρα! Αυτό είναι ένα μυστικό στο οποίο ουδείς γνωρίζει τη λύση! Πιστεύω πως για τον κάθε ένα είναι ξεχωριστές οι εμπειρίες, τα εμπόδια, οι ευκαιρίες, οι δυσκολίες και η θέληση. Επομένως είναι διαφορετικά τα όχι και τα ναι. Το μόνο σίγουρο είναι πως είναι πολύ δυσκολότερο να υπηρετήσεις ένα είδος μουσικής που είναι περισσότερο ψυχαγωγικό παρά διασκεδαστικό. Στην δική μου περίπτωση νομίζω πως τα όχι με τα ναι είναι σε ισορροπία. Αρκετές φορές λέω όχι, αλλά μου έχουν δοθεί και πολλές ευκαιρίες στις οποίες είπα ναι στο δευτερόλεπτο!

Ποια χώρα & πόλη είναι η βάση σου;

Η βάση μου παραμένει η Ελλάδα και η Αθήνα.. Την αγαπώ πολύ τη χώρα μου. Σαφώς περνάω σχεδόν το μισό χρόνο στο εξωτερικό λόγω των υποχρεώσεων μου εκεί, αλλά κάθε φορά που το αεροπλάνο βρίσκεται πάνω από το Αιγαίο Πέλαγος, από μέσα μου λέω «Ελλάδα και πάλι Ελλάδα!».

Τι είναι επιτυχία;

Την επιτυχία την ορίζει ο καθένας με τον δικό του τρόπο. Σαφώς και υπάρχουν κάποια αντικειμενικά κριτήρια, όπως η δημοτικότητα, οι πωλήσεις των δίσκων και των συναυλιών, αλλά τα δεδομένα αλλάζουν με τέτοια ταχύτητα στην σημερινή εποχή που τελικά νομίζω πως επιτυχία είναι απλά να καταφέρεις να συγκινήσεις όσο περισσότερο κόσμο μπορείς και να επαναφέρεις το συναίσθημα στην ψυχή του. Προσωπικά για μένα, επιτυχία είναι να καταφέρω να πετύχω το παιδικό μου όνειρο: Να τραγουδάω από χώρα σε χώρα μεταφέροντας στις αποσκευές μου αληθινές μουσικές και στίχους.

Έχεις συνεργαστεί με σημαντικούς συνθέτες & καλλιτέχνες , υπάρχει η άποψη ότι με αυτό τον τρόπο οι νέοι βρίσκονται στην σκιά των «ονομάτων». Διαφωνείς;


Μα κανείς δεν σε εμποδίζει από το να κάνεις και τα δικά σου πράγματα! Ας πούμε απλά ότι οι μεγάλοι καλλιτέχνες είναι και μεγάλα σχολεία. Εγώ έμαθα απίστευτα πράγματα από όλους αυτούς τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάστηκα και τους είμαι πολύ ευγνώμων. Νομίζω επίσης ότι από την άλλη, οι καλλιτέχνες της δικής μου γενιάς βιάζονται πολύ να βρεθούν στο «φως» της δημοσιότητας. Ας μην ξεχνάμε πως όλοι αυτοί που σήμερα θεωρούμε κορυφαίους, υπηρέτησαν με υπομονή την τέχνη τους με όσα μέσα διέθεταν και πολύ συχνά στην σκιά άλλων μέχρι να καταφέρουν να γίνουν αυτοί που έγιναν. Σημασία έχει πως αργά ή γρήγορα ο κόσμος ξεχωρίζει αυτούς που αγαπούν την τέχνη και την στηρίζουν με την δική τους αλήθεια.

Η μητέρα σου είναι συγγραφέας και έχεις σπουδάσει φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, θα ήθελες να ασχοληθείς με το κείμενο;

Στη Φιλοσοφική πέρασα περισσότερο επειδή ήταν ευχή της μητέρας μου, παρά από δική μου επιλογή. Από μικρός αγαπούσα πολύ τα γράμματα, τη λογοτεχνία και την ποίηση και ειδικά την ελληνική γλώσσα, αλλά παράλληλα ήξερα ότι το μέλλον μου είναι στη μουσική. Στον προηγούμενο μου δίσκο έγραψα στίχο σε κάποια τραγούδια, αλλά το έκανα περισσότερο από δική μου προσωπική ανάγκη να εκφραστώ μέσα από το λόγο. Κανείς δεν ξέρει τι θα φέρει το μέλλον!

Έχεις δώσει συναυλίες στην Τουρκία και την Κύπρο, πιστεύεις ότι ο πολιτισμός αποδίδει καλύτερα αποτελέσματα από την πολιτική;

Είναι πολύ ενδιαφέρουσα αυτή η ερώτηση, ειδικά επειδή μόλις επέστρεψα από την Κωνσταντινούπολη όπου είχα συναυλία. Πιστεύω ότι οι λαοί δεν έχουν τίποτα απολύτως να χωρίσουν. Άλλωστε όσες φορές έχω πάει στην Τουρκία, το κοινό κάθε φορά μου λέει πόσο μας αγαπάνε κι ότι είμαστε γείτονες, κι εγώ ο ίδιος νιώθω την αγάπη αυτή και την ανάγκη για συμφιλίωση. Η πολιτική πολλές φορές φέρνει καταστροφές απλά για να καλύψει συμφέροντα τρίτων σε βάρος του κόσμου. Η μουσική από την άλλη είναι μία γέφυρα επικοινωνίας –σαν ένα μεγάλο ουράνιο τόξο– που δεν έχει σύνορα ούτε όρια και μιλάει μόνο μία γλώσσα. Τη γλώσσα της αγάπης και της ελπίδας.
Πριν από δύο μέρες είδα μπροστά μου την πιο όμορφη σκηνή, την οποία δυστυχώς δεν μπόρεσα να μαγνητοσκοπήσω, αλλά την κρατάω σφιχτά στη μνήμη μου: Δύο αγόρια μικρά, ένα από την Τουρκία και ένα από την Ελλάδα, να παίζουν στο χώμα και να γελάνε. Παρά το ότι δεν μπορούσαν να μιλήσουν ο ένας τη γλώσσα του άλλου, κατάφεραν να βρουν ένα τρόπο να επικοινωνήσουν. Εύχομαι να μπορέσουμε όλοι να βρούμε την ειρήνη με αυτό τον τρόπο.

Ετοιμάζεις Γαλλικό & Ελληνικό δίσκο;

Έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει την παραγωγή του γαλλικού δίσκου και είμαι απίστευτα ενθουσιασμένος γι’αυτό το project! Τον δίσκο αυτό τον δουλεύουμε σχεδόν 3 χρόνια και νιώθω πολύ ευτυχής και τυχερός που μπόρεσα να συνεργαστώ με πολύ σημαντικούς ανθρώπους από την γαλλόφωνη αλλά και παγκόσμια δισκογραφία.. Μου έχουν γράψει τραγούδια πολύ σημαντικοί δημιουργοί όπως ο Stephan Moccio, ο οποίος έχει γράψει για την Celine Dion αλλά και τη μουσική για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Vancouver, και την αγαπημένη μου φίλη Lara Fabian η οποία μου χάρισε το στίχο σε ένα τραγούδι. Ο δίσκος αυτός για μένα είναι σαν να κλείνω το μάτι στο παιδικό μου όνειρο.. Ταυτόχρονα ετοιμάζουμε και νέα τραγούδια για την Ελλάδα. Βρισκόμαστε στο πρώιμο στάδιο της συγκέντρωσης του υλικού, αλλά ελπίζω πως πολύ σύντομα θα μπούμε στο στούντιο!

Ασχολείσαι και με την σύνθεση μουσικής; 


Σπούδασα μουσική πολλά χρόνια. Σαφώς και δεν είμαι συνθέτης, αλλά καμιά φορά, όπως στην περίπτωση του προηγούμενου μου δίσκου, μου αρέσει να γράφω κάποια κομμάτια. Η πραγματική μου αγάπη και μεγάλο πάθος όμως είναι το τραγούδι!

Το καλοκαίρι έχετε συναυλίες; 


Φέτος το καλοκαίρι, εκτός από το Badminton, με την Deborah θα πραγματοποιήσουμε και κάποιες άλλες συναυλίες στην Ελλάδα και την Κύπρο ενώ παράλληλα θα ταξιδέψω και σε αρκετές πόλεις του εξωτερικού για άλλες συναυλίες.
Πηγή: Λίλιαν Αλεξάκου