Κλείσιμο

Nijinsky: Είμαι μια μαριονέτα του Θεού...στο Ωδείου Ηρώδου Αττικού

Μια φιλόδοξη περφόρμανς του Σταύρου Σ. Τσακίρη. Ένα ιδιότροπο ντοκιμαντέρ πάνω στην τρέλα και τη δημιουργία. Ένα σκηνικό δρώμενο, μια πρωτότυπη δημιουργία κι όχι «θεατροποιημένη» βιογραφία, για τη λεπτή διαχωριστική γραμμή μεταξύ μεγαλοφυΐας και παράνοιας και την υπόσταση της τέχνης, εμπνευσμένη από το «Ημερολόγιο του Βασλάβ Νιζίνσκυ», το αυτοβιογραφικό βιβλίο της Ρόμολα Νιζίνσκυ, την αυτοβιογραφία της Μπρονισλάβα Νιζίνσκυ, την αλληλογραφία της Τ. Καρσάβινα και δημοσιεύματα της εποχής, με έναν αξιόλογο θίασο.

Η παράσταση «Νιζίνσκι, είμαι μια μαριονέτα του θεού», ανεβαίνει το Σάββατο 18 Ιουνίου στο Ηρώδειο σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη και πρωταγωνιστή τον Γιάννη Τσορτέκη που μίλησε στη Μάνια Ζούση.

Χαμένος στις αναμνήσεις του, σε μια κλινική της Ελβετίας, ο θρυλικός χορευτής Νιζίνσκυ ακροβατεί ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν ενώ σταδιακά βυθίζεται στην τρέλα και την απελπισία. Προσπαθεί να θυμηθεί και να ξαναζήσει τη ζωή του. Οι σκέψεις για την τέχνη του, η φυσιογνωμία του Ντιάγκιλεφ, της γυναίκας του Ρόμολα, στοιχειώνουν τις μέρες του. Οι παραισθήσεις και οι πόνοι του. Οι μοναχικές μέρες μιας μεγαλοφυΐας του χορού που γνώρισε την παγκόσμια καταξίωση, αλλά και η συγκλονιστική μαρτυρία ενός σχιζοφρενούς που ζει τη μοναξιά και την απόρριψη. Ένας καθημερινός πόλεμος ανάμεσα στο καλό και το κακό, την αληθινή ζωή κ και το φάντασμα της τέχνης. Ο καλλιτέχνης είναι μια μαριονέτα του Θεού, λέει.

Ακούγονται εκτός από την πρωτότυπη μουσική αποσπάσματα από τα έργα Πετρούσκα (Ι. Στραβίνσκι), Παιχνίδια (Κλωντ Ντεμπισσύ), Το απομεσήμερο ενός Φαύνου (Κλωντ Ντεμπισσύ).

Σάββατο 18 Ιουνίου, στις 21:00
Φεστιβάλ Αθηνών
Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Ερμηνεύουν: Κωνσταντίνος Ρήγος, Γιάννης Τσορτέκης, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Τατιάνα Παπαμόσχου, Αποστολία - Γαλάτεια Τσακίρη, Μαρία Σιμώνι Τσακίρη

Τιμές εισιτηρίων: 30€ ,15€ (Άνω διάζωμα), 10€ (Φοιτητικό, ΑΜΕΑ)
Έναρξη προπώλησης: 28 Μαΐου 2011

Πηγή: skai.gr