Η BMW λανσάρει το διαισθητικό έλεγχο λειτουργιών AirTouch

Μία νέα τεχνολογία συνδεδεμένων οχημάτων παρουσίασε πρόσφατα  το BMW Group επιβεβαιώνοντας τη ραγδαία πρόοδο που παρουσιάζει  η δικτύωση μεταξύ οδηγού, οχήματος και περιβάλλοντος με την ενσωμάτωση νέων υπηρεσιών. Μια τέτοια είναι το AirTouch που το BMW Group  παρουσίασε στην  Έκθεση Καταναλωτικών Ηλεκτρονικών Προϊόντων (Consumer Electronics Show) στο Las Vegas και την οποία είχε ενσωματώσει στο Vision Car, ένα πρωτότυπο όχημα με εσωτερικό και διεπαφή χρήστη που παραπέμπουν στο μέλλον.  Το AirTouch επιτρέπει το διαισθητικό έλεγχο των λειτουργιών ψυχαγωγίας, πλοήγησης και επικοινωνίας χρησιμοποιώντας απλές χειρονομίες με την παλάμη. Με το AirTouch η οθόνη του οχήματος μπορεί να λειτουργεί χωρίς ο χρήστης να χρειάζεται να την αγγίζει. Αισθητήρες καταγράφουν τις κινήσεις των χεριών στην περιοχή μεταξύ κεντρικής κονσόλας και εσωτερικού καθρέπτη. Με αυτό τον τρόπο, οδηγοί ή επιβάτες μπορούν να αλλάζουν το σημείο εστίασης στην επιφάνεια μιας μεγάλης πανοραμικής οθόνης. Με απλή επιβεβαίωση επιλέγεται η σχετική επιλογή στο μενού ή ενεργοποιείται το αντίστοιχο εικονίδιο.
Αισθητήρες στην περιοχή του ταμπλό αναγνωρίζουν τις κινήσεις των χεριών και επιτρέπουν τρισδιάστατο έλεγχο. Μία κίνηση του χεριού ή χειρονομία ενεργοποιεί τις επιφάνειες της μεγάλης πανοραμικής οθόνης.
Το AirTouch προσφέρει μία ακόμα επιλογή με ένα κρυφό κουμπί στη στεφάνη του τιμονιού. Αυτό βρίσκεται στην αριστερή πλευρά σε θέση εύκολης πρόσβασης από τον αντίχειρα του οδηγού και ανάβει όταν ενεργοποιηθεί η λειτουργία από το μενού ή μέσω εικονιδίου. Με ένα ελαφρύ άγγιγμα ενεργοποιείται το επιθυμητό πρόγραμμα ή αλλάζει μία επιλεγμένη ρύθμιση. Ανάλογο κουμπί για τον επιβάτη βρίσκεται στο μαρσπιέ, στην πόρτα. Επομένως, ένας επιβάτης με το ένα χέρι κάνει πλοήγηση στο μενού και με το άλλο επιβεβαιώνει εντολές πολύ γρήγορα. Έτσι, όταν ενεργοποιείται το πληκτρολόγιο τηλεφώνου, το σύστημα εμφανίζει αυτόματα όλες τις επαφές ή τις λίστες κλήσεων σε top select level με δυνατότητα άμεσης κλήσης χωρίς άλλη ενέργεια. Το AirTouch αναγνωρίζει τα απαιτούμενα βήματα επιλογής και ελέγχου και τα εμφανίζει εκ των προτέρων. Αυτό σημαίνει ότι ο οδηγός μπορεί να παραμένει πλήρως συγκεντρωμένος στο δρόμο ενώ παρέχονται πρόσθετες δυνατότητες ελέγχου όταν το όχημα οδηγείται με υψηλό επίπεδο αυτοματοποίησης.
Πηγή: Γιάννης Κουτελιέρης