Η Alfa Romeo «άνοιξε» το ιστορικό της μουσείο στο Arese

Τη δυνατότητα να δουν και να περιεργαστούν τα πιο σημαντικά κομμάτια της ιστορικής συλλογής της Alfa Romeo έχουν πλέον οι φίλοι της ιταλικής μάρκας επισκεπτόμενοι το “La macchina del tempo – Museo storico Alfa Romeo” στην περιοχή του Arese, στο Μιλάνο. Το ανανεωμένο μουσείο εγκαινιάστηκε στις 24 Ιουνίου κατά την διάρκεια της παγκόσμιας παρουσίασης της νέας Giulia γιορτάζοντας ταυτόχρονα τα 105 χρόνια της ιστορίας της.
Το άνοιγμα του ιστορικού μουσείου στην περιοχή του Arese – συμβολική τοποθεσία για την ιστορία της εταιρείας –, συμβολίζει  το παγκόσμιο επαναλανσάρισμα της Alfa Romeo όντας η καρδιά ενός γνήσιου “κέντρου της Μάρκας” που  στεγάζει ένα βιβλιοπωλείο, ένα cafe, ένα κέντρο τεκμηρίωσης, μία πίστα δοκιμών, τοποθεσίες εκδηλώσεων και μία έκθεση με μία περιοχή για παράδοση αυτοκινήτου σε πελάτη.
Το αρχιτεκτονικό σχέδιο επαναδιαμόρφωσε τη λειτουργικότητα του διοικητικού συγκροτήματος, προσαρμόζοντάς την στις νέες δραστηριότητες και στην αναμενόμενη ροή επισκεπτών. Το στοιχείο κλειδί στον σχεδιασμό είναι η κόκκινη κατασκευή η οποία διασχίζει ολόκληρο το συγκρότημα: από την οροφή που προεξέχει επάνω από την είσοδο των επισκεπτών, μέσω της εισόδου και έως την αρχή της διαδρομής επίδειξης με το νέο κλιμακωτό αρχιτεκτονικό χαρακτηριστικό. Αυτή η τελευταία αρχιτεκτονική προσθήκη, είναι το σύμβολο της αναγέννησης του μουσείου: ένα μοντέρνο χαρακτηριστικό, φτιαγμένο μέσα σε μία αρχιτεκτονική ιδέα του 1970, η οποία παρέχει την απαραίτητη σύνδεση μεταξύ του παρελθόντος και του παρόντος. 
Η διάταξη του μουσείου δίνει έμφαση στον εντοπισμό των χαρακτηριστικών τα οποία ανήκουν στο DNA της Alfa Romeo• απεικονίζεται μέσω μίας γοητευτικής φωτεινής έξυπνης εγκατάστασης, η οποία επεκτείνεται κατά μήκος του κτηρίου κατακόρυφα: φώτα, λέξεις και σήματα του στιλ τα οποία ζωντανεύουν σε μία οθόνη με φθίνουσα ελικοειδή κίνηση, που συμβολίζει τη στιλιστική συνέχεια και την τεχνολογική χρονική συνοχή. 
Η οθόνη παρουσιάζει 69 μοντέλα τα οποία είναι τα πιο σημαντικά όχι μόνο για την εξέλιξη της μάρκας, αλλά και για την ίδια την ιστορία της αυτοκινητοβιομηχανίας. Από το πρώτο αυτοκίνητο A.L.F.A, το 24 HP, έως τους θρυλικούς νικητές του Mille Miglia όπως το 6C 1750 Gran Sport που οδηγούσε ο Tazio Nuvolari, την 8C coachbuilt by Touring και το Gran Premio 159 “Alfetta 159” νικητή της Formula 1 που οδηγούσε ο Juan Manuel Fangio• από την Giulietta, ένα αυτοκίνητο σύμβολο τη δεκαετία του 1950, έως το Championship 33 TT 12. Όλη η ουσία της μάρκας έχει συγκεντρωθεί σε τρεις αρχές: Χρονική διάρκεια, η οποία αντιπροσωπεύει βιομηχανική συνέχεια, ομορφιά, η οποία συνδυάζει  το στιλ με το design, ταχύτητα, συνοψίζοντας τεχνολογία και μικρό βάρος. Σε κάθε μία αρχή είναι αφιερωμένος ένας όροφος του μουσείου.

Πηγή: Γιάννης Κουτελιέρης