Ford: Λανσάρισμα νέου τετρακύλινδρου κινητήρα 1.5 EcoBoost


Η Ford ανακοίνωσε την επέκταση της γκάμας κινητήρων EcoBoost, με έναν ολοκαίνουριο τετρακύλινδρο 1.5 EcoBoost twin-cam, ο οποίος θα αντικαταστήσει σταδιακά τον σημερινό 1.6 και θα καλύψει σε βάθος χρόνου την παγκόσμια ζήτηση για 4-κύλινδρους turbo κινητήρες.

Πιο συγκεκριμένα, το νέο μέλος της οικογένειας EcoBoost αποτελείται από αλουμινένιο μπλοκ και θα περιλαμβάνει καινοτομίες που λανσαρίστηκαν στον πολυβραβευμένο 1.0 EcoBoost, συμπεριλαμβανομένης μιας ενσωματωμένης πολλαπλής εξαγωγής.


Τα στοιχεία που υιοθετεί από την υπάρχουσα φιλοσοφία των κινητήρων EcoBoost είναι η υπερσυμπίεση, ο άμεσος ψεκασμός καυσίμου και τον μεταβλητό χρονισμό βαλβίδων. Ενώ, έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι ακόμα πιο αποδοτικός και να προσφέρει υψηλά επίπεδα πολιτισμένης, αθόρυβης λειτουργίας και επιδόσεων.

Υπολογίζεται ότι ο νέος κινητήρας θα προσφέρει παρόμοια ιπποδύναμη και ροπή με τον σημερινό 1.6 EcoBoost της Ford και παράλληλα, βελτιωμένη κατανάλωση και χαμηλότερες εκπομπές CO2 μέχρι και 20%.


Ο 1.5 EcoBoost είναι ο πρώτος κινητήρας της Ford που ενσωματώνει ηλεκτρονικά ελεγχόμενο συμπλέκτη στην αντλία νερού (κίνηση μέσω ιμάντα) για περαιτέρω βελτίωση της απόδοσης με μείωση του χρόνου προθέρμανσης. Με την προσθήκη ενός υδρόψυκτου εναλλάκτη αέρα (intercooler) επιτυγχάνεται πιο αποδοτική τροφοδοσία αέρα εισαγωγής.

Ο νέος κινητήρας θα λανσαριστεί πρώτα στην Κίνα με το νέο Ford Mondeo, κάνοντας δημόσιο ντεμπούτο στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Σαγκάης 2013, μέσα στον Απρίλιο. Στη συνέχεια, θα χρησιμοποιηθεί στο Fusion sedan στη Β. Αμερική φέτος, και αργότερα στο νέο Mondeo στην Ευρώπη.

Μέχρι το τέλος της χρονιάς, σχεδόν το 80% των παγκόσμιων προϊόντων της εταιρίας θα διατίθενται με τεχνολογία EcoBoost.

Πηγή: skai.gr