Ελληνογερμανική συμμαχία κατά των σκουπιδιών

«Λεφτά υπάρχουν», τη γνωστή ρήση του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου χρησιμοποίησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κατά την επίσκεψη του στο Βερολίνο. Ο κ. Μπουτάρης δεν εννοούσε πάντως τα ελληνικά κονδύλια, αλλά τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ. Από αυτά ο δήμος Θεσσαλονίκης θα εισπράξει το επόμενο διάστημα 40 εκ. ευρώ, ενώ θέλει να απορροφήσει και άλλα σε συνεργασία με τη Γερμανία. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για την τριήμερη επίσκεψη του Γιάννη Μπουτάρη, καθώς και του Δημάρχου Κοζάνης, Λάζαρου Μαλούτα σε Βερολίνο, Αμβούργο και Στουτγάρδη. Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι το μεγάλο πρόβλημα της διαχείρισης των αποβλήτων. Κάθε χρόνο η ΕΕ επιβάλει στην Ελλάδα σημαντικά πρόστιμα για την παράβαση κοινοτικών κανονισμών. Βάση νομοσχεδίου που έχει κατατεθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο, τα πρόστιμα θα πληρώνονται από εδώ και στο εξής από τους Δήμους.

«Εγώ ως Δήμος Θεσσαλονίκης δεν έχω καμία διάθεση να πληρώνω πρόστιμα επειδή δεν διαχειρίζομαι καλά τα σκουπίδια» δηλώνει ο κ.Μπουτάρης και επισημαίνει. «Θα μπορούσαμε να πάρουμε στον δήμο έναν διεθνή σύμβουλο για να μας πει πώς θα πρέπει να οργανώσουμε τη δουλειά, που αποδεδειγμένα δεν ξέρουμε να την κάνουμε. Με αυτή τη λογική λέμε, μας κοστίζει πολύ λιγότερα με μία αδελφοποιημένη πόλη ή με μία άλλη πόλη της Γερμανίας να έχουμε ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας τέτοια, που να μας επιτρέψει εν τέλει να μην πληρώνουμε πρόστιμο και να έχουμε και όφελος από τη διαχείριση των σκουπιδιών. Διότι υπάρχει και όφελος από τη διαχείριση των σκουπιδιών».

Αναζητώντας την «επόμενη μέρα» μετά τον λιγνίτη

Tο ενδιαφέρον του Δημάρχου Κοζάνης Λάζαρου Μαλούτα εστιάζεται κυρίως στα ενεργειακά ζητήματα. Πιο συγκεκριμένα επιθυμεί να παραμείνει η περιοχή του το ενεργειακό κέντρο της χώρας, παρότι το ποσοστό του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή θα μειώνεται συνεχώς. Ανάλογες εμπειρίες έχουν κάνει αρκετοί δήμοι της Γερμανίας. Κατ΄αρχήν ο κ. Μαλούτας θέλει λοιπόν να ενημερωθεί, για το πώς έχουν αντιμετωπίσει μια τέτοια εξέλιξη. Και επιπλέον:

«’Εχουμε ένα τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα και θέλουμε να ενισχύσουμε την εξωστρέφειά μας. ‘Εχουμε να αντλήσουμε εμπειρίες και αν θέλετε να αντιγράψουμε παραδείγματα και καλές πρακτικές πώς έχουν δουλέψει οι συνάδελφοι της αυτοδιοίκησης στη Γερμανία, ούτως ώστε να αναπτυχθούμε κι εμείς σε αυτόν τον τομέα» λέει ο δήμαρχος Κοζάνης.

Η αξιοποίηση της πολιτιστικής, αλλά και πολυπολιτισμικής παράδοσης της Θεσσαλονίκης για τον τουρισμό βρίσκεται επίσης και στις προτεραιότητες του κ. Μπουτάρη. Για όλα αυτά τα αυτά τα ζητήματα και για πολλά ακόμη, οι ελληνικοί δήμοι θα έχουν από εδώ και στο εξής τη δυνατότητα να αναζητούν τη συνεργασία και τη μεταφορά τεχνογνωσίας από γερμανικούς δήμους.

Γραφεία τεχνογνωσίας σε Ελλάδα και Γερμανία

Γι' αυτόν τον λόγο θα συσταθούν ειδικά γραφεία στην Ελλάδα και στη Γερμανία, με βάση παλαιότερη σχετική συμφωνία που είχε συνάψει ως πρωθυπουργός ο κ.Παπανδρέου με την καγκελάριο Μέρκελ.

Ο κ. Μπουτάρης δηλώνει σχετικά: «Αυτή η συμφωνία του 2010 μεταξύ Παπανδρέου- Μέρκελ ανοίγει τον δρόμο για να ζητήσουν οι ελληνικοί δήμοι συγκεκριμένη βοήθεια. Απ΄ότι έχει αποδειχθεί ως σήμερα οι Γερμανοί έχουν ανοιχτές αγκαλιές. Δηλαδή δεν έρχονται αυτοί να μας πουν τι θα κάνουμε. Εμείς ερχόμαστε και λέμε: έχουμε ανάγκη από αυτό».

Στους συνομιλητές των δύο δημάρχων κατά την επίσκεψη τους στη Γερμανία συμπεριλαμβάνεται ο εντεταλμένος της Γερμανικής κυβέρνησης για θέματα συνεργασίας με την Ελλάδα υφυπουργός Φούχτελ, η υφυπουργός εξωτερικών Πίπερ, ο δήμαρχος του Αμβούργου Σολτς, όπως επίσης και επιχειρήσεις για τη διαχείριση σκουπιδιών ή την ενεργειακή αποτελεσματικότητα. Η επόμενη συνάντηση θα γίνει τον Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη. Ο κ.Μπουτάρης υπόσχεται ότι μέχρι τότε θα έχουν διαμορφωθεί συγκεκριμένες προτάσεις συνεργασίας και χρονοδιαγράμματα.
Πηγή: Παναγιώτης Κουπαράνης, Υπεύθ. Σύνταξης Γιάννης Παπαδημητρίου