Ύποπτο χάπι αδυνατίσματος

Οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ ζήτησαν να απαγορευθεί σκεύασμα για απώλεια βάρους που καταναλώνεται ήδη από χιλιάδες ανθρώπους καθώς εκφράζονται φόβοι ότι προκαλεί τάσεις αυτοκτονίας.

Το χάπι Rimonabant βοηθά στο αδυνάτισμα, μειώνοντας την όρεξη.

Ωστόσο, συμβουλευτική επιτροπή του Οργανισμού Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ ψήφισε υπέρ της απαγόρευσης του σκευάσματος, υποστηρίζοντας ότι οι παρασκευαστές του δεν έχουν αποδείξει ότι είναι ασφαλές.

Το χάπι Rimonabant βοηθά τους ασθενείς να χάσουν έως και το 10% του σωματικού τους βάρους.

Αυτή η φαρμακευτική ουσία αναστέλλει τους υποδοχείς σε τμήμα του εγκεφάλου, το οποίο ρυθμίζει την πρόσληψη τροφής, καθώς και το μεταβολισμό των σακχάρων και του λίπους, ενώ συνιστάται σε παχύσαρκους ασθενείς οι οποίοι κινδυνεύουν να εκδηλώσουν διαβήτη ή καρδιαγγειακά νοσήματα.

Η επιτροπή των Αμερικανών ειδικών, αφού εξέτασε στοιχεία ερευνών που είχαν διενεργηθεί σε ολόκληρο τον κόσμο, δήλωσε ότι το φάρμακο συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονίας ακόμη και σε ασθενείς χωρίς ιστορικό κατάθλιψης.

Οι έρευνες αποκάλυψαν επίσης σημαντική αύξηση διαταραχών, όπως άγχος, αϋπνία και κρίσεις πανικού σε ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε ποσότητα 20 mg Rimonabant σε σχέση με εικονικό φάρμακο (πλασέμπο).

Η παρασκευάστρια εταιρία SanofiAventis επεσήμανε ότι θα εξακολουθήσει να συνεργάζεται στενά με τον Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ, λαμβάνοντας υπόψη τις συστάσεις της επιτροπής.

Ο Δρ Ίαν Κάμπελ, ιατρικός διευθυντής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Weight Concern, διευκρίνισε ότι Βρετανοί ειδικοί είχαν επίσης εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τις παρενέργειες του φαρμάκου, αλλά ότι οι φόβοι για αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονίας δεν δικαιολογούνται επαρκώς.

Πρέπει να συγκρίνουμε τους κινδύνους με τα πλεονεκτήματα από τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, τόνισε ο ίδιος. Οπωσδήποτε το Rimonabant πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή. Ωστόσο αν χορηγηθεί στον κατάλληλο ασθενή, μπορεί να είναι αποτελεσματικό και ασφαλές.
Πηγή: Πηγή: BBC (επιμέλεια Γιολάντα Γεωργίου)