Υπάρχει σημαντικός λόγος που το πράσινο τσάι είναι η απαραίτητη προσθήκη στο λούσιμο

Δεν είναι μυστικό ότι το πράσινο τσάι, και το πιο πρόσφατα αγαπημένο matcha, έχουν θεαματικά οφέλη για τον οργανισμό. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργία, δίνουν ενέργεια και συμβάλλουν στην καλή υγεία της καρδιάς.
Πιθανότατα, ήδη πίνεις τακτικά πράσινο τσάι ή/και matcha. Αυτό, όμως, που ίσως να μην έχεις σκεφτεί, είναι να το χρησιμοποιήσεις και στα μαλλιά σου.

Όσο περίεργοι κι αν ακούγεται, το πράσινο τσάι είναι εξίσου ωφέλιμο για τα μαλλιά
Ενισχύει την ανάπτυξη της τρίχας, συμβάλλοντας σε μακρύτερα μαλλιά. Ακόμα και σε άτομα με αλωπεκία, η εφαρμογή εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού στο τριχωτό της κεφαλής, έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματική.

Μάλιστα, στο πλαίσιο ερευνών, συμμετέχοντες με αλωπεκία είδαν μεγάλη βελτίωση στην ανάπτυξη της τρίχας και του μήκους των μαλλιών τους μετά τη χρήση εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού. Παράλληλα, έρευνες δείχνουν ότι το πράσινο τσάι βοηθάει ενάντια στη φθορά από την ηλιακή ακτινοβολία, προλαμβάνοντας τη φωτογήρανση, το μελάνωμα και τον καρκίνου του δέρματος χωρίς μελάνωμα. Αυτά τα οφέλη οφείλονται στις αντιοξειδωτικές ιδιότητες του πράσινου τσαγιού και, συγκεκριμένα, στις πολυφαινόλες που περιέχει.

Οι πολυφαινόλες είναι αντιοξειδωτικά μικροθρεπτικά συστατικά και βρίσκονται σε διάφορα φυτικά τρόφιμα, όπως τα μούρα, οι λιναρόσποροι, οι ελιές και το τσάι. Πρακτικά, εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, αποτρέποντας την οξειδωτική βλάβη. Όπως η επιδερμίδα μας, έτσι και το τριχωτό της κεφαλής μπορεί να πέσει θύμα στη φθορά από τις ελεύθερες ρίζες.

Γι’ αυτό και οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του πράσινου τσαγιού αποτρέπουν αυτή τη φθορά, που προκαλείται από την UV ακτινοβολία και την περιβαλλοντική μόλυνση. Πέρα από τις πολυφαινόλες, το άλλο βασικό συστατικό πίσω από την αποτελεσματικότητα του πράσινου τσαγιού στα μαλλιά είναι η καφεΐνη.

Συγκεκριμένα, η καφεΐνη διεγείρει την αιματική ροή στα θυλάκια της τρίχας, προωθώντας την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών.

Με βάση τα παραπάνω, είναι σίγουρο ότι το πράσινο τσάι αξίζει μια θέση και στην περιποίηση των μαλλιών σου
Ευτυχώς, είναι πολύ εύκολο να το εντάξεις στη ρουτίνα σου. Αρχικά, υπάρχει μεγάλη προσφορά προϊόντων με εκχύλισμα πράσινου τσαγιού ή matcha για να διαλέξεις αυτό που προτιμάς. Μπορείς να επιλέξεις μεταξύ πράσινου τσαγιού και matcha αφού και το matcha είναι εξίσου ευεργετικό για τα μαλλιά.

Συγκεκριμένα, μειώνει τη φλεγμονή στο τριχωτό και προστατεύει το δέρμα ενάντια στη φθορά από τις ελεύθερες ρίζες. Παράλληλα, αποτρέπει την φθορά των μαλλιών από την UV ακτινοβολία.

Εάν, όμως, προτιμάς μια DIY λύση, μπορείς να δοκιμάσεις το εξής. Μπορείς να προσθέσεις 1-2 σακουλάκια πράσινο τσάι σε βραστό νερό, αφήνοντάς τα για 5’. Μόλις το ρόφημα κρυώσει, εφάρμοσε το στα μαλλιά σου στο τέλος του ντους σου.

Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των DIY θεραπειών με πράσινο τσάι, δεν υπάρχει κάποιο μειονέκτημα για να σε αποτρέψει από μια δοκιμή.
Ανεξάρτητα από το αν επιλέξεις κάποιο προϊόν ή τη DIY θεραπεία αξίζει να δοκιμάσεις το πράσινο τσάι στα μαλλιά σου. Μπορείς να το χρησιμοποιείς έως και 2 φορές την εβδομάδα, ως κομμάτι της ρουτίνας περιποίησης των μαλλιών σου. Είναι ωφέλιμο για όλους τους τύπους μαλλιών αλλά συνιστάται ιδιαίτερα για όσους έχουν παθήσεις του τριχωτού, όπως η αλωπεκία.

Διαβάστε Ακόμη

Για σένα που κουράστηκες να τρέχεις και να μη φτάνεις

Συνταγή για vegan στραπατσάδα

Πηγή: Savoirville