Υπάρχει νερό στον Άρη

Υπάρχει νερό στον Άρη
Το αμερικανικό διαστημόπλοιο Φοίνιξ, το οποίο προσεδαφίσθηκε στο αρκτικό τμήμα του Άρη στις 25 Μαΐου, συνέλεξε το πρώτο του δείγμα από το έδαφος του κόκκινου πλανήτη.

Υπεύθυνος της αποστολής δήλωσε ότι αυτό θα επιτρέψει στο Φοίνιξ να ξεκινήσει την αναζήτησή του για την ύπαρξη νερού και οργανικών στοιχείων.

Το δείγμα, περίπου 200 χιλιοστόλιτρα, ένα κομματάκι εδάφους το οποίο καλύπτεται από λευκή κρούστα, είναι αντικείμενο μιας διαμάχης στο εσωτερικό της επιστημονικής ομάδας της ΝΑΣΑ.

Ορισμένοι προβάλλουν τον ισχυρισμό ότι πρόκειται για πάγο, ενώ άλλοι λένε ότι είναι αλάτι το οποίο απέμεινε μετά την εξάτμιση του νερού.

"Είναι πραγματικά μια σημαντική ευκαιρία για εμάς να διενεργήσουμε για πρώτη φορά αναλύσεις στο έδαφος του αρκτικού τμήματος του Άρη οι οποίες θα μας πουν πόση αναλογία νερού μπορεί να βρίσκεται εκεί καθώς και τα ορυκτά που το αποτελούν", δήλωσε ο Πίτερ Σμιθ, ο επικεφαλής επιστήμονας της αποστολής Φοίνιξ, σε τηλεδιάσκεψη τύπου.

"Είμαστε περίεργοι να μάθουμε εάν ο πάγος ο οποίος, όπως νομίζουμε, θα έπρεπε να βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, έχει ήδη διαλυθεί κατά το παρελθόν και τροποποιήσει τη σύσταση του εδάφους", πρόσθεσε.

Το δείγμα περισυνελλέγη την Πέμπτη από το μηχανισμό φτυαρίσματος που βρίσκεται στην άκρη του αθρωτού βραχίονα, μήκους 2,40 μέτρων, του Φοίνιξ.
Πηγή: skai.gr