Χολέρα στο Ιράκ

Περίπου 7.000 κρούσματα χολέρας με δέκα νεκρούς σε τρεις επαρχίες του Ιράκ τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Η Φαντέλα Σάιμπ, εκπρόσωπος του εδρεύοντος στην Γενεύη οργανισμού, δήλωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί η ακριβής αιτία της εμφάνισης της χολέρας στις επαρχίες Σουλεϊμανίγια, Κιρκούκ και Ερμπίλ, παρότι πιστεύεται ότι αιτία είναι το μολυσμένο νερό.

Τα δημόσια συστήματα υδροδότησης στις πληγείσες περιοχές χλωριώνονται και δείγματα συγκεντρώνονται τακτικά και εξετάζονται για να διαπιστωθεί εάν το νερό είναι κατάλληλο προς κατανάλωση, είπε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, πάνω από τρεις χιλιάδες άτομα στην Σουλεϊμανίγια παρουσίασαν έντονα συμπτώματα διάρροιας σχετιζόμενα με χολέρα και εννέα πέθαναν στο διάστημα από 23 Αυγούστου μέχρι 6 Σεπτεμβρίου, ενώ στο Κιρκούκ τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 3.700 και αναφέρθηκε ένας θάνατος στο διάστημα από 29 Ιουλίου μέχρι 2 Σεπτεμβρίου. Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα χολέρας στο Κιρκούκ αναφέρθηκε στις 14 Αυγούστου.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα και οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών UNICEF και Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΟΗΕ συμμετέχουν στις προσπάθειες του ΠΟΥ να αντιμετωπίσει την επιδημία χολέρας που σπάνια μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Πηγή: skai.gr