Της Ναντίν Χαρδαλιά 

Φουλ επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο επέρριψε την ευθύνη για τη δυσχερή οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ, εξαπέλυσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, επαναλαμβάνοντας ότι  σε αυτό το θέμα «δεν είστε κατήγοροι αλλά κατηγορούμενοι» και καταλογίζοντας στην αξιωματική αντιπολίτευση ασύστολα ψεύδη ως προς την κυβερνητική πολιτική και τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου.

Χατζηδάκης: Έχετε γίνει βιομηχανία ψεμάτων ως κόμμα

«Έχετε γίνει βιομηχανία ψεμάτων ως κόμμα. Έχετε τοποθετήσει ψηλά τον πήχη του πολιτικού θράσους  και περνάτε συνεχώς από πάνω. Το μόνο που δεν έχετε πει είναι ότι δεν είμαστε εδώ Νοέμβριο αλλά στη Βενεζουέλα και είναι καλοκαίρι», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπου καταγράφηκαν πολλές  στιγμές έντασης με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να αντιστρέφουν τα πυρά, κατηγορώντας τον Υπουργό για ψέματα.

Επικαλούμενος εκθέσεις ορκωτών λογιστών και διεθνών οργανισμών ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας,  έθεσε ευθέως ζήτημα λειτουργίας της Επιχείρησης, λόγω των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων, διαβεβαιώνοντας ότι το σχέδιο της κυβέρνησης διασφαλίζει τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ και την καθιστά πιο ανταγωνιστική και πιο φιλική στους πολίτες.

Οι 5 άξονες του κυβερνητικού σχεδίου για τη ΔΕΗ

Κατά τον κ. Χατζηδάκη το σχέδιο κινείται στους εξής 5 άξονες: διάσωση της ΔΕΗ, εκσυγχρονισμός, απολιγνιτοποίηση, ιδιωτικοποίηση ΔΕΔΔΗΕ, άνοιγμα στην αγορά των ΑΠΕ.

Ο πολιτικός υδράργυρος χτύπησε κόκκινο αναφορικά με τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ και την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ.

Ένταση για τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ και την ιδιωτικοποίηση ΔΕΔΔΗΕ

Ο κ. Χατζηδάκης απέκρουσε τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι ήταν εκείνος που ως κυβέρνηση θεσμοθέτησε τις εν λόγω δημοπρασίες κι από τις οποίες όπως υπογράμμισε η ΔΕΗ έχασε 600 εκατομμύρια ευρώ.  «Απολογηθείτε επιτέλους στους εργαζόμενους της ΔΕΗ και τους Έλληνες πολίτες, που βλέπουν ένα κόμμα που τάσσεται τάχα κατά των συμφερόντων να τα έχει υπηρετήσει με τον πιο ξεδιάντροπο τρόπο», ανέφερε ο Υπουργός Περιβάλλοντος, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τον Πάνο Σκουρλέτη και τον Σωκράτη Φάμελλο.

Ένταση επικράτησε αναφορικά με την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ όταν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησαν τον Υπουργό και την κυβέρνηση για «ξεπούλημα» και μείωση του μεριδίου του δημοσίου στην αγορά ενέργειας.

«Μιλάτε εσείς είστε που ιδιωτικοποιήσατε το 66% του ΔΕΣΦΑ και το 49% του ΑΔΜΗΕ; Ουαί ημίν Φαρισαίοι υποκριτές του ΣΥΡΙΖΑ», σχολίασε ο κ. Χατζηδάκης.

Σκουρλέτης: Αρκεστείτε στη νεοφιλελεύθερη «ευαισθησία»

«Μη μας κάνετε και τον υπερασπιστή του ΚΚΕ, που λέει ότι είναι υπέρ του κρατικού και δημόσιου χαρακτήρα. Αρκεστείτε στη νεοφιλελευθερη "ευαισθησία" και αφήστε τα υπόλοιπα», αντέδρασε ο Πάνος Σκουρλέτης από τον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι η ΔΕΗ εισέπραξε 2,1 δις ευρώ από τις ΝΟΜΕ.

Εθελούσια έξοδος – καμία επιβάρυνση για τους φορολογούμενους

Αναφορικά με την εθελούσια έξοδο στη ΔΕΗ, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δεσμεύτηκε ότι αυτή θα είναι πλήρως αυτοχρηματοδοτούμενη με απόσβεση σε 2-3 έτη και χωρίς καμία επιβάρυνση για τους φορολογούμενους και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Προσλήψεις: Δεν θα είναι αθρόες ούτε ρουσφετολογικές

Αποκρούοντας, δε, τα πυρά περί ρουσφετολογικών προσλήψεων, κατάργησης της συλλογικής σύμβασης των εργαζομένων της ΔΕΗ και άρσης της μονιμότητας για τους νέους ή κατά άλλους ψευδεπίγραφης άρσης της μονιμότητας ενώ ήδη έχει νομοθετηθεί, ο Κωστής Χατζηδάκης διαβεβαίωσε ότι οι προσλήψεις δεν θα είναι αθρόες αλλά για εξειδικευμένο προσωπικό και με έλεγχο του ΑΣΕΠ στο τέλος. Ως προς την άρση της μονιμότητας, δε, των νέων επισήμανε ότι είναι αναγκαία για την επιβίωση της ΔΕΗ στο ανταγωνιστικό περιβάλλον της αγοράς και τη νέα εποχή που έπαψε να είναι μονοπώλιο, επικαλούμενος και το μοντέλο του ΟΤΕ που λειτούργησε όπως είπε θετικά.  

«Κι εδώ καλώ τον ΣΥΡΙΖΑ να αποφασίσει τι θα υποστηρίξει. Γιατί από τη μία λέει θα πάρουμε κομματικό στρατό να αμείβουμε πλουσιοπάροχα κι από την άλλη ότι θα δίνουμε μισθούς πείνας. Άρα θα δίνουμε πλουσιοπάρχους μισθούς πείνας. Αυτό το κόμμα είστε. Έχετε πάθει πολιτικό βέρτιγκο», σημείωσε δηκτικά ο κ. Χατζηδάκης.

Νίκος Παππάς: Θέλετε χρυσοκάνθαρους και πληβείους στη ΔΕΗ

«Καμία αντίφαση δεν υπάρχει όπως είπε ο υπουργός. Προωθείτε μεγάλες αμοιβές για τους χρυσοκάνθαρους και το βασικό μισθό για τους πληβείους. Αυτή είναι η πολιτική σας», αντέδρασε εξίσου καυστικά ο Νίκος Παππάς από τον ΣΥΡΙΖΑ.  

Τέλος, ερωτηθείς αν η κυβέρνηση επιθυμεί έναν μεγάλο στρατηγικό επενδυτή για τη ΔΕΗ, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, απάντησε θετικά, εκτιμώντας ωστόσο ότι στην παρούσα φάση δεν μπορεί να υπάρξει για το σύνολο της ΔΕΗ.

«Βεβαίως θέλουμε. Είναι θέση προγραμματική της ΝΔ. Προς το παρόν όμως και παρά τη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών  της ΔΕΗ, επειδή έχει μεγάλη ανηφόρα, δεν κρίνουμε ότι μπορεί να υπάρξει μεγάλος στρατηγικός επενδυτής για τη ΔΕΗ συνολικά. Σίγουροι είμαστε ότι θα υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον για τον ΔΕΔΗΕΕ», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης. 
 

Πηγή: skai.gr