Λονδίνο Θανάσης Γκαβός

Ο Υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου Ματ Χάνκοκ είπε ότι υπάρχει «υψηλός βαθμός βεβαιότητας» πως τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού που χρησιμοποιούνται στη χώρα είναι αποτελεσματικά έναντι του βρετανικού μεταλλαγμένου στελέχους.

Η επικεφαλής της υπηρεσίας Δημόσια Υγεία Αγγλίας (PHE) Δρ Σούζαν Χόπκινς πρόσθεσε ότι υπάρχουν τέσσερα εργαστήρια που μελετούν τη μετάλλαξη, ένα στο Imperial College του Λονδίνου, ένα στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και δύο της PHE και έχουν καταλήξει στο ίδιο ενθαρρυντικό συμπέρασμα.

Ο κ. Χάνκοκ επανέλαβε πάντως την προειδοποίηση του Πρωθυπουργού Τζόνσον ότι υπάρχουν κάποιες πρώτες ενδείξεις ότι το συγκεκριμένο στέλεχος εκτός από πιο μεταδοτικό ίσως είναι και πιο θανατηφόρο.

Ερωτηθείς για κρούσματα που αποδίδονται στις μεταλλάξεις από τη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι έχουν εντοπιστεί σε πολύ μικρούς αριθμούς στη χώρα και ότι λειτουργεί ένα πρόγραμμα ενισχυμένης ιχνηλάτησης επαφών και παρακολούθησης των φορέων.

Η Δρ Χόπκινς είπε ότι τα εργαστήρια της υπηρεσίας της έχουν αρχίσει να μελετούν και το νοτιοαφρικανικό στέλεχος, χωρίς να υπάρχουν ακόμα απτά αποτελέσματα.

Ο κ. Χάνκοκ είπε επίσης ότι μεταξύ των 6,57 εκατομμυρίων κατοίκων του Ην. Βασιλείου που έχουν κάνει την πρώτη δόση ενός εκ των δύο διαθεσίμων εμβολίων περιλαμβάνεται το 78,7% των πολιτών άνω των 80 ετών.

Γνωστοποίησε δε ότι το ποσοστό των πολιτών που μέχρι στιγμής έχουν λάβει πρόσκληση για να εμβολιαστούν και έχουν αρνηθεί είναι «πολύ πολύ μικρό».

Στην ερώτηση για το πότε ή πώς θα αρθούν οι περιορισμοί του εθνικού lockdown, ο κ. Χάνκοκ είπε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει σχεδόν διπλάσιος αριθμός νοσηλευόμενων ασθενών σε σχέση με την κορύφωση του πρώτου κύματος της πανδημίας. Επομένως, πρόσθεσε, πριν χαλαρώσουν οι περιορισμοί θα πρέπει να έχει μειωθεί η πίεση επί του συστήματος υγείας.

Συμπληρώνοντας ότι όλα εξαρτώνται από τα επιδημιολογικά δεδομένα, έθεσε τέσσερα κριτήρια για τη χαλάρωση των μέτρων: να μειωθεί ο αριθμός των θανάτων, να μειωθούν οι εισαγωγές σε νοσοκομεία, να μην υπάρξουν μεταλλάξεις του ιού που μπορούν να επηρεάσουν την πορεία της πανδημίας και να προχωρά επιτυχώς το πρόγραμμα εμβολιασμού.

«Επομένως είναι δύσκολο να υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα», κατέληξε ο Βρετανός Υπουργός Υγείας. «Οι περιορισμοί θα χαλαρώσουν το συντομότερο που θα είναι ασφαλές», συμπλήρωσε.