Βλαβερές για τα παιδιά οι χρωστικές

Οι χρωστικές και οι πρόσθετες ουσίες στα τρόφιμα αυξάνουν τα επίπεδα υπερκινητικότητας στα παιδιά, σύμφωνα με έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη στην ηλεκτρονική έκδοση της ιατρικής επιθεώρησης The Lancet.

Επισημαίνεται ότι οι πρόσθετες ουσίες χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά ή για να βελτιώσουν τη γεύση, την εμφάνιση ή για να μεταβάλουν το χρώμα των τροφίμων.

Ερευνητές του βρετανικού Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον πραγματοποίησαν δοκιμές μελετώντας τις διαφορές στη συμπεριφορά παιδιών τα οποία κατανάλωναν χυμό φρούτων εμπλουτισμένων με πρόσθετες ουσίες με παιδιά που κατανάλωναν έναν απλό χυμό φρούτων.

Η έρευνα που έγινε για λογαριασμό της βρετανικής υπηρεσίας για την ασφάλεια των τροφίμων επιβεβαιώνει, σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα προηγουμένων μελετών σε παιδιά που υπέφεραν από υπερκινητικότητα και αδυναμία συγκέντρωσης.

"Γενικά, τα παιδιά που κατανάλωσαν πρόσθετα προσέγγισαν κατά 10% περίπου τον ορισμό του υπερκινητικού παιδιού", δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της έρευνας ο Τζιμ Στίβενσον.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 153 παιδιά 3 ετών και 144 παιδιά 8 και 9 ετών. Τα κοκτέιλ των πρόσθετων ουσιών περιείχαν το συντηρητικό Ε211 και τις ευρέως χρησιμοποιούμενες χρωστικές Ε110, Ε122, Ε102, Ε124, Ε104 και Ε129.

Ένα από τα δύο κοκτέιλ που χρησιμοποιήθηκαν στις έρευνες περιείχαν πρόσθετες ουσίες που καταναλώνονται με μεγάλη συχνότητα σε δημοφιλή αναψυκτικά από τα παιδιά.

Ο αριθμός των παιδιών που πάσχουν σήμερα από υπερκινητικότητα έχει τριπλασιασθεί τα τελευταία 25 χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες, φθάνοντας τα 2,84 εκατομμύρια το 2001-2002.
Πηγή: skai.gr