Βλαστοκύτταρα κατά του Πάρκινσον

Αμερικανοί ερευνητές χορήγησαν για πρώτη φορά ανθρώπινα βλαστοκύτταρα σε πιθήκους με συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον, πραγματοποιώντας έτσι ένα σημαντικό βήμα στον αγώνα για τη θεραπεία της ασθένειας.

Τα βλαστοκύτταρα, τα οποία στο παρελθόν είχαν χορηγηθεί σε τρωκτικά, συνέβαλαν αρχικά στην αποτροπή της περαιτέρω επιδείνωσης των κατεστραμμένων εγκεφαλικών κυττάρων των πιθήκων.

Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα, η κατάσταση της υγείας των πιθήκων άρχισε και πάλι να επιδεινώνεται μετά από τέσσερις μήνες.

Θα χρειαστούν ακόμη πολλά χρόνια, δήλωσε ο Δρ Ρίτσαρντ Σίντμαν, εκ των συντακτών της έρευνας. Πρόκειται ωστόσο για ένα σημαντικό πρώτο βήμα, το οποίο μπορεί να οδηγήσει στην εξεύρεση θεραπείας και για άλλες ασθένειες, εκτός από τη νόσο του Πάρκινσον.

Η επιστημονική ομάδα εξεπλάγη διαπιστώνοντας ότι τα βλαστοκύτταρα, αντί να αντικαθιστούν τα κατεστραμμένα κύτταρα όπως ήταν αναμενόμενο, δρούσαν προστατευτικά, αποτρέποντας την περαιτέρω επιδείνωσή τους.

Ωστόσο, παρότι η υγεία των πιθήκων εξελισσόταν θετικά κατά τους πρώτους μήνες του πειράματος, τέσσερις μήνες αργότερα άρχισαν και πάλι να εκδηλώνουν συμπτώματα της ασθένειας.

Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι αυτό οφειλόταν πιθανώς στο ότι ο οργανισμός των πιθήκων απέρριπτε τον ξένο ιστό και δήλωσαν ότι θα πρέπει να συνεχισθούν οι έρευνες προχωρώντας στην καταστολή του ανοσοποιητικού τους συστήματος.

Ο Δρ Κίραν Μπριν, διευθυντής έρευνας και ανάπτυξης της Εταιρίας για την Καταπολέμηση της Ασθένειας του Πάρκινσον (Parkinson's Disease Society), εμφανίσθηκε επιφυλακτικός.

Τα αποτελέσματα αυτά προέρχονται από προκλινικές δοκιμές σε πολύ αρχικό στάδιο, όπου χρησιμοποιείται ζωικό μοντέλο της νόσου Πάρκινσον.

Πρέπει να διενεργηθούν περισσότερες δοκιμές ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσον παρόμοια αποτελέσματα απαντώνται και σε ανθρώπους που πάσχουν από Πάρκινσον, δήλωσε ο ίδιος.

Η νόσος του Πάρκινσον πλήττει εξίσου άνδρες και γυναίκες άνω των 40 ετών και προκαλεί τρέμουλο των άκρων, δυσκαμψία ή ακαμψία των μυών, καθώς και βραδυκινησία.

Πάνω από τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από τη νόσο.
Πηγή: Γιολάντα Γεωργίου