Βασίλισσα Ελισάβετ: Πόση είναι τελικά η περιουσία της και πως βγάζει τα «προς το ζην»

Βασίλισσα Ελισάβετ: Πόση είναι τελικά η περιουσία της και πως βγάζει τα «προς το ζην»

Παρά τις παγίδες που μπορεί να έχει η θέση της, η βασίλισσα Ελισάβετ είναι γνωστό ότι είναι αρκετά λιτή. Μένει ζεστή με μια θερμάστρα αξίας 30 λιρών και σύμφωνα με πληροφορίες χρησιμοποιεί την ίδια μάρκα βερνικιού νυχιών που κοστίζει 7,99 λίρες για 30 χρόνια.

Όπως είπε κάποτε ο Sir Evelyn de Rothschild, που ήταν σύμβουλος της Βασίλισσας, «Κανείς δεν είναι πιο αυστηρός στις δαπάνες από τη βασίλισσα. Μεγάλωσε κατά τη διάρκεια του πολέμου. Είναι πολύ πειθαρχημένη.»

Είναι επίσης εξαιρετικά πλούσια με μια περιουσία που καλύπτει τα πάντα, από τέχνη και διαμάντια έως αιολικά πάρκα και άλογα.

Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, έχει πέσει σχεδόν 30 θέσεις από το 2018 στην κατάταξη του Sunday Times Rich List

Οι πρόσφατες δημοσιεύσεις κατάταξης του 2020 βλέπουν τη βασίλισσα να κατέχει την 372η θέση με εκτιμώμενη καθαρή αξία σε εκατοντάδες εκατομμύρια.

Η Forbes εκτιμά ότι η βρετανική μοναρχία αξίζει περίπου 88 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 72,5 δισεκατομμύρια λίρες). Η Sunday Times Rich List αναφέρει ότι η προσωπική αξία της βασίλισσας Ελισάβετ εκτιμάται στα 350 εκατομμύρια λίρες.

Πόσο αξίζει ο πρίγκιπας Φίλιππος;

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρίγκιπας Φίλιππος αξίζει περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια. Μετά το νόμο περί κρατικών επιχορηγήσεων του 2011, ο Φίλιππος έλαβε ετήσια κοινοβουλευτική πρόσοδο ύψους περίπου 500 χιλιάδων δολαρίων, η οποία αφορά όλα τα δημόσια καθήκοντά του. Αποσύρθηκε επίσημα από τη θέση του το 2017, σε ηλικία 96 ετών.

Η Βασίλισσα επωφελείται από το Crown Estate, το οποίο κερδίζει περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, συμπεριλαμβανομένων 263.000 από εκτάρια και κτίρια στο κεντρικό Λονδίνο.

Το Ανάκτορο του Buckingham ανήκει στον βασιλιά μονάρχη - ως μέρος του Crown Estate - αλλά δεν είναι προσωπική ιδιοκτησία της Βασίλισσας.

Το Crown Estate διαθέτει επίσης ακίνητα αξίας 14 δισεκατομμυρίων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αν και η Βασίλισσα Ελισάβετ δεν κατέχει τεχνικά όλες τις ιδιοκτησίες, παίρνει περίπου το 15% του εισοδήματος. Αυτά τα χρήματα χρησιμοποιούνται συνήθως για την πληρωμή των εκδηλώσεων της Βασίλισσας Ελισάβετ, όπως πάρτι στον κήπο, δεξιώσεις και τα έξοδα ταξιδιού της.

Μερικές βασιλικές ιδιοκτησίες ανήκουν προσωπικά στη Βασίλισσα: το κάστρο Balmoral 140 εκατομμυρίων, όπου κάνει διακοπές κάθε καλοκαίρι και το εξοχικό σπίτι της οικογένειας, Sandringham, 65 εκατομμυρίων, όπου εκείνη και η οικογένειά της περνούν παραδοσιακά τα Χριστούγεννα.

Ποιο είναι το εισόδημα της Βασίλισσας και από πού προέρχεται;
Μεγάλο μέρος του εισοδήματος της Βασίλισσας προέρχεται από ορισμένους εθνικούς θησαυρούς, συμπεριλαμβανομένων των Crown Jewels και του Πύργου του Λονδίνου, που κατέχει η Βασίλισσα για το υπόλοιπο έθνος. Αν και δεν της ανήκουν εντελώς, αποτελούν ένα μεγάλο μέρος της περιουσίας της.

Η Βασίλισσα Ελισάβετ βγάζει επίσης χρήματα από ιπποδρομίες. Κέρδισε περίπου 9,2 εκατομμύρια σε χρηματικά έπαθλα τα τελευταία χρόνια για τα άλογα της, με 451 νίκες.

Πώς κερδίζει χρήματα;

Η βασίλισσα λαμβάνει μισθό. Το εισόδημά της πρόσφατα διπλασιάστηκε, φθάνοντας τα 97,2 εκατομμύρια.

Έλαβε επίσης αύξηση από την αύξηση των φόρων, που χρησίμευε για όλες τις ανακαινίσεις του Buckingham Palace. Αυτά τα χρήματα προέρχονται από το Sovereign Grant, το οποίο είναι το μέρος των χρημάτων της που καταβάλλουν οι φορολογούμενοι για τα επίσημα καθήκοντά της, συμπεριλαμβανομένης της συντήρησης όλων των ανακτόρων.

Πηγή: must