Βαρύ πρόστιμο για παράνομη online ανταλλαγή

Βαρύ πρόστιμο για παράνομη online ανταλλαγή
Εννέα χιλιάδες διακόσια πενήντα δολάρια για κάθε έναν από τους 24 ήχους κλήσης.

Αυτό είναι το πρόστιμο, που υποχρεούται να καταβάλει η 32χρονη Τζέιμι Τόμας από τη Μινεσότα, των Ηνωμένων Πολιτειών, με την κατηγορία ότι «κατέβαζε» παράνομα τραγούδια και τα διέθετε μέσω διαδικτύου.

Είναι η πρώτη φορά που κατηγορούμενος για παράνομη ανταλλαγή μουσικών αρχείων οδηγήθηκε στην δικαιοσύνη. Μέχρι τώρα οι περισσότερες αγωγές κατέληγαν σε εξωδικαστικό διακανονισμό, με τους εναγόμενους να πληρώνουν αποζημιώσεις μερικών χιλιάδων δολαρίων.

Τώρα, η Τζέιμι Τόμας υποχρεούται να καταβάλει αποζημίωση 222 χιλιάδων δολαρίων σε δισκογραφικές εταιρείες. Η ίδια, πάντως, αρνείται τις κατηγορίες.

Το πρόστιμο θα μπορούσε να ανέλθει σε εκατομμύρια δολάρια, αφού οι δισκογραφικές εταιρείες υποστηρίζουν ότι η Τζέιμι Τόμας διέθεσε παράνομα μέσω διαδικτύου περισσότερα από 1.700 τραγούδια.

Κάθε χρόνο, εκατομμύρια νοικοκυριά κατεβάζουν μ'αυτό τον τρόπο μουσικά αρχεία και οι εταιρείες θεωρούν πως ζημιώνονται οικονομικά.

Ο Ρίτσαρντ Γκάμπριελ, δικηγόρος των δισκογραφικών εταιρειών, χαρακτήρισε την δικαστική απόφαση σημαντική.

Η απόφαση στέλνει το μήνυμα, ελπίζω, ότι δεν είναι σωστό να κατεβάζει κανείς και να διανέμει ηχογραφήσεις τα δικαιώματα των οποίων ανήκουν σ'εμάς δήλωσε ο κ. Γκάμπριελ.

Η αμερικανική δισκογραφική βιομηχανία ελπίζει ότι με την απόφαση αυτή θα προστατεύσει τα κέρδη της.
Πηγή: Πηγή: BBC (επιμέλεια Βάνα Κουτρουλού)