Τσεχία -Εκλογές: Το κυβερνών λαϊκιστικό κίνημα ΑΝΟ του Αντρέι Μπάμπις φέρεται να προηγείται

Το κυβερνών λαϊκιστικό κίνημα ANO του πρωθυπουργού Αντρέι Μπάμπις φέρεται να προηγείται με 30,14% των ψήφων μετά τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στην Τσεχία και σύμφωνα με πρόβλεψη του ειδησεογραφικού τηλεοπτικού δικτύου της Τσεχίας, CΝΝ Prima News.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το κεντροδεξιό αντιπολιτευόμενο κόμμα «Μαζί» συγκεντρώνει μέχρι στιγμής το 27,8% και η φιλελεύθερη συμμαχία "Πειρατές/Δήμαρχοι" καταλαμβάνει αυτή τη στιγμή την τρίτη θέση με 15%.

Ο λαϊκιστής πρωθυπουργός, ο δισεκατομμυριούχος Αντρέι Μπάμπις, σε αντιδικία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που βρέθηκε να φιγουράρει στην έρευνα Pandora Papers, παρέμεινε μολαταύτα το φαβορί στις βουλευτικές εκλογές που οι δημοσκοπήσεις τις εμφάνιζαν αμφίρροπες.

Ο Αντρέι Μπάμπις επεδίωξε να καταγάγει δεύτερη συναπτή νίκη μολονότι ο τρόπος που χειρίστηκε την πανδημία βάλλεται με σφοδρότητα και παρά τις δικαστικές του περιπέτειες.

Ο μεγιστάνας του αγροδιατροφικού τομέα, των χημικών και των ΜΜΕ, ηλικίας 67 ετών, κατηγορείται για απάτη με ευρωπαϊκές επιδοτήσεις και επικρίνεται έντονα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που του προσάπτει σύγκρουση συμφέροντος.

Εξάλλου το περασμένο Σαββατοκύριακο η έρευνα Pandora Papers αποκάλυψε ότι είχε αξιοποιήσει πόρους υπεράκτιων εταιρειών του για να αγοράσει ακίνητα στη νότια Γαλλία, συμπεριλαμβανομένης μιας έπαυλης.

Τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα απόψε.

Ο Αντρέι Μπάμπις, ο άνθρωπος με την πέμπτη μεγαλύτερη περιουσία στην Τσεχία σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, είναι επικεφαλής κυβέρνησης μειοψηφίας με τους Σοσιαλδημοκράτες, που υποστηρίζεται άτυπα από το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας και Μοραβίας, που κυβερνούσε την πάλαι ποτέ Τσεχοσλοβακία από το 1949 ως το 1989.

Στην προεκλογική του εκστρατεία, το κίνημά του, το ANO, έριξε το βάρος στην καταγγελία της παράνομης μετανάστευσης, ενώ υποσχέθηκε να διατηρήσει τα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης και το παραδοσιακό τσεχικό ενεργειακό μίγμα, που βασίζεται στην πυρηνική ενέργεια.

Ορισμένοι ψηφοφόροι είπαν ότι ψηφίζουν κατά του λαϊκισμού.

"Θα ψηφίσω το Spolu (Μαζί), γιατί θέλω μια αλλαγή", σχολίασε ένας από αυτούς, ο 39χρονος μάνατζερ Γιαν Μράζεκ, πριν ψηφίσει σε μια βόρεια συνοικία της πρωτεύουσας.

"Δεν είμαι ευχαριστημένος από την κυβέρνηση, την έλλειψη οργάνωσης στη διάρκεια της πανδημίας και το ότι συγκεντρώνεται χρέος στη χώρα γιατί είναι απλώς λαϊκιστές που πετούν χρήματα από εδώ κι από εκεί", λέει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ