Τουρκία: Εφετείο επέτρεψε σε ζευγάρι να βαπτίσει την κόρη του "Κουρδιστάν"

Τουρκία: Εφετείο επέτρεψε σε ζευγάρι να βαπτίσει την κόρη του "Κουρδιστάν"
Τουρκικό ανώτερο δικαστικό όργανο επέτρεψε με σημερινή απόφασή του σε ζευγάρι Κούρδων να βαπτίσει την κόρη του «Κουρδιστάν», μία λέξη απαγορευμένη εδώ και πολλά χρόνια να προφέρεται στη χώρα ένεκα της εξέγερσης της συγκεκριμένης μειονότητας, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ντογάν.

Το 18ο Εφετείο απέρριψε την πρωτόδικη απόφαση δικαστηρίου στο Χιλβάν, στην νοτιοανατολική επαρχία Σανλιουρφά, το οποίο είχε αρνηθεί στους Γιουνούς και την Ελίφ Τοπράκ να δώσουν το όνομα Κουρδιστάν στη θυγατέρα τους, με το δικαιολογητικό ότι το όνομα αυτό αποτελεί «προσβολή για την κοινωνία», μεταδίδει το πρακτορείο.

Το δικαστήριο είχε επιβάλλει μάλιστα να δωθεί το όνομα Χελίν—που είναι κοινό στη συγκεκριμένη περιοχή—στο κοριτσάκι που γεννήθηκε τον Αύγουστο του 2011.

Το Εφετείο, εντούτοις, ανέτρεψε την ετυμηγορία του πρωτόδικου οργάνου υποστηρίζοντας ότι «ο νόμος προβλέπει ότι το δικαίωμα της επιλογής ονόματος για τα παιδιά δίδεται αποκλειστικώς στον πατέρα και τη μητέρα τους» και «εάν το όνομα έχει ξένες ρίζες δεν είναι επιβεβλημένο να αλλάξει», επεσήμανε το Ντογάν.

Η ονομασία Κουρδιστάν είναι για πολλές δεκαετίας ένας όρος-ταμπού στην Τουρκία, καθώς οι κρατικές αρχές εκτιμούν πως αυτή αποτελεί ένα ηθικό στήριγμα για τον σκοπό υπέρ του οποίου μάχονται τα στελέχη του Κόμματος Εργατών του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) και στην ιδέα της αυτονομίας, ή της ανεξαρτησίας, των περιοχών που κατοικούνται από την κουρδική μειονότητα στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας.

Η απόφαση του δικαστηρίου συμπίπτει χρονικά με τη δρομολόγηση της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ της Άγκυρας και των Κούρδων, οι οποίοι έχουν συμφωνήσει να αποσύρουν τις δυνάμεις του στο γειτονικό βόρειο Ιράκ, εν αναμονή επιβολής μέτρων υπέρ της μειονότητας εκ μέρους της κυβέρνησης.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ