Το μεγαλύτερο πείραμα της ιστορίας

Το μεγαλύτερο πείραμα της ιστορίας
Κάτω από τα γαλλοελβετικά σύνορα, στον υπόγειο, μήκους 27 χλμ, Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Έρευνας Στοιχειωδών Σωματιδίων (CERN), θα πραγματοποιηθεί το μεγαλύτερο πείραμα της ιστορίας.

Το πείραμα, στο οποίο συμμετέχουν επιστήμονες από όλον τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και Έλληνες, προσδοκάται ότι θα ρίξει φως στις συνθήκες γέννησης του σύμπαντος και θα επιτρέψει την ανακάλυψη νέων σωματιδίων της ύλης.

Αυτό που ουσιαστικά επιχειρείται στο CERN, είναι η αναπαραγωγή των συνθηκών που επικρατούσαν ένα απειροστό κλάσμα του δευτερολέπτου μετά το αρχικό Μπινγκ Μπανγκ, το οποίο πριν περίπου 13,7 δισ. χρόνια, άρχισε σταδιακά να δημιουργεί τα αστέρια, τους πλανήτες και τη Γη.

Οι αισιόδοξοι προβλέπουν ότι οι ανακαλύψεις που θα προκύψουν από το ιστορικό αυτό πείραμα θα πυροδοτήσουν μελλοντικά σημαντικές εξελίξεις σε πολλούς τομείς της κοινωνίας.
src=/upload_files/Image/Grafikoulia/BIGakousteolo.png

Οι επιστήμονες ανά τον κόσμο περιμένουν με αγωνία να δουν πράγματα που δεν ξέρουν αν υπάρχουν στη φύση, όπως άλλες διαστάσεις, ή έστω να επιβεβαιώσουν κεντρικές θεωρίες της φυσικής και της κοσμολογίας, για παράδειγμα ότι υπάρχει το σωματίδιο μποζόνιο του Χιγκς, που υποτίθεται ότι έδωσε μάζα στην ύλη.

width=300Στον αντίποδα βρίσκονται αυτοί που φοβούνται ότι το πείραμα CERN θα φέρει το τέλος του κόσμου, επειδή θα δημιουργήσει μια μαύρη τρύπα που θα καταπιεί το CERN, τη Γενεύη και ολόκληρο τον πλανήτη.

Μάλιστα, οι σκεπτικιστές, με επικεφαλής την ομάδα πολιτών και επιστημόνων LCH Kritiks από τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία, έφθασαν μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προσπαθώντας να σταματήσουν το πείραμα, υποστηρίζοντας ότι σε μια περίοδο τεσσάρων ετών οι μαύρες τρύπες λόγω του πειράματος θα αυξηθούν εκθετικά και θα καταβροχθίσουν τον πλανήτη εκ των έσω.

Πάντως, το κέντρο CERN πάντως έχει δώσει ουκ ολίγες εκθέσεις ασφαλείας, που απορρίπτουν τις τρομοκρατικές εκδοχές, τονίζοντας ότι ο Επιταχυντής είναι ασφαλής και ότι οι εικασίες περί κινδύνων είναι σκέτη μυθοπλασία. Σύμφωνα με την έκθεση του CERN, η φύση έχει ήδη πραγματοποιήσει το ισοδύναμο εκατοντάδων χιλιάδων πειραμάτων στη Γη και ο πλανήτης μας υπάρχει ακόμα.

Παράλληλα, η αναφορά αξιολόγησης ασφαλείας του πειράματος, με την οποία συμφωνεί το Ινστιτούτο Φυσικής του Λονδίνου, διαπίστωσε ότι ακόμα και αν δημιουργηθούν μαύρες τρύπες, θα είναι μικροσκοπικές και θα διαλυθούν σχεδόν αμέσως λόγω ανεπαρκούς ενέργειας.

Το πείραμα της γέννησης του σύμπαντος θα μεταδοθεί ζωντανά από την του κέντρου ερευνών CERN και από κρατικά τηλεοπτικά δίκτυα πολλών ευρωπαϊκών χωρών.
Πηγή: skai.gr