Το γονίδιο των αριστερόχειρων

Το γονίδιο των αριστερόχειρων
Ομάδα επιστημόνων στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακάλυψε το πρώτο γονίδιο που φαίνεται να αυξάνει την πιθανότητα να γεννηθεί κανείς αριστερόχειρας.

Στη μελέτη, πoυ δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Molecular Psychiatry, η ομάδα πιστεύει ότι το γονίδιο, που ονομάζεται LRRTM1, ίσως αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης ψυχικών ασθενειών όπως η σχιζοφρένεια.

Ο εγκέφαλος είναι ασυμμετρικός, και στους δεξιόχειρες η αριστερή πλευρά του εγκεφάλου συνήθως σχετίζεται με το λόγο και τη γλώσσα, ενώ η δεξιά πλευρά ελέγχει τα αισθήματα. Ωστόσο, στους αριστερόχειρες ισχύει συχνά το αντίστροφο, και σύμφωνα με τους ερευνητές τούτο οφείλεται στο γονίδιο LRRTM1. Υπάρχει επίσης η άποψη ότι το γονίδιο αυξάνει τον κίνδυνο για σχιζοφρένεια—μια κατάσταση που σχετίζεται ακριβώς με ασυνήθεις μορφές ισορροπίας στη λειτουργία του εγκεφάλου, .

Ο Δρ Κλάιντ Φρανκς από το Wellcome Trust Centre for Human Genetics του πασνεπιστημίου της Οξφόρδης, εξέφρασε ελπίδες να συμβάλει η έρευνα στην κατανοήση της ασυμμετρίας του εγκεφάλου. «Η ασυμμετρία αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό του ανθρωπίνου εγκεφάλου, και η διατάραξή της παρατηρείται σε πολλές ψυχιατρικές καταστάσεις», δήλωσε. Επεσήμανε όμως ότι οι αριστερόχειρες δεν θα πρέπει να ανησυχούν από τη σχέση με τη σχιζοφρένεια: \Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που καθιστούν πιθανότερη την ανάπτυξη σχιζοφρένειας σε κάποια άτομα, και η συντριπτική πλειοψηφία των αριστερόχειρων δεν θα έχουν ποτέ τέτοιο πρόβλημα\.

Γύρω στο 10% των ανθρώπων είναι αριστερόχειρες, και υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν σημαντικές διαφορές μεταξύ δεξιόχειρων και αριστερόχειρων. Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε πέρυσι στην Αυστραλία έδειξε ότι οι αριστερόχειρες σκέπτονται γρηγορότερα όταν συμμετέχουν σε αθλήματα ή παίζουν παιγνίδια με υπολογιστές. Θεωρούνατι ωστόσο και πιο επιρρεπείς σε ατυχήματα, ή σε ορισμένες ασθένειες.
Πηγή: Πηγή: BBC (Επιμέλεια, Νίκος Σταμπάκης)