Τι κρύβεται πίσω από την αμηχανία που νιώθουμε όταν ακούμε τη φωνή μας;

Τι κρύβεται πίσω από την αμηχανία που νιώθουμε όταν ακούμε τη φωνή μας;

H χειρούργος με ειδίκευση στην θεραπεία ατόμων με φωνητικά προβλήματα,Neel Bhatt, μίλησε στο CNN  για μια παρατήρηση που έκανε ηχογραφώντας τους ασθενείς τις: «Είναι πολύ σημαντικό για μένα να ηχογραφώ τους ασθενείς μου για βλέπω την πρόοδο που σημειώνουν μέσα από τα ραντεβού μας. Με εκπλήσει όμως το γεγονός ότι πολλοί εξ αυτών δυσκολεύονται να συνηθίσουν σε αυτή την μέθοδο και νιώθουν άβολα όταν τους βάζω να ακούσουν τις φωνές τους. Αναρωτιούνται αν όντως ακούγονται έτσι».

«Μερικοί γίνονται τόσο αναστατωμένοι που αρνούνται να ακούσουν την ηχογράφηση - πολύ λιγότερο εξετάζουν τις λεπτές αλλαγές που θέλω να επισημάνω.», τόνισε 

Στην συνέχεια εξήγησε ότι η δυσφορία που έχουμε κατά την ακρόαση των φωνών μας στις ηχογραφήσεις οφείλεται πιθανώς σε ένα συνδυασμό φυσιολογίας και ψυχολογίας. «Πρώτον, ο ήχος από μια ηχογράφηση μεταδίδεται διαφορετικά στον εγκέφαλό σας από τον ήχο που παράγεται όταν μιλάτε. Όταν ακούτε μια ηχογράφηση της φωνής σας, ο ήχος ταξιδεύει στον αέρα και στα αυτιά σας - αυτό που αναφέρεται ως "αγωγός αέρα''. Η ηχητική ενέργεια δονεί το τύμπανο του αυτιού και τα μικρά οστά του αυτιού. Αυτά τα οστά στη συνέχεια μεταδίδουν τις ηχητικές δονήσεις στον κοχλία, ο οποίος διεγείρει νευρικούς άξονες που στέλνουν το ακουστικό σήμα στον εγκέφαλο».

«Ωστόσο, όταν μιλάτε, ο ήχος από τη φωνή σας φτάνει στο εσωτερικό του αυτιού με διαφορετικό τρόπο. Ενώ μέρος του ήχου μεταδίδεται μέσω αγωγής αέρα, μεγάλο μέρος του ήχου μεταφέρεται εσωτερικά απευθείας από τα οστά του κρανίου σας. Όταν ακούτε τη δική σας φωνή όταν μιλάτε, αυτό οφείλεται σε ένα μείγμα τόσο της εξωτερικής όσο και της εσωτερικής αγωγής και η εσωτερική αγωγή των οστών φαίνεται να ενισχύει τις χαμηλότερες συχνότητες.
Για το λόγο αυτό, οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται γενικά τη φωνή τους ως «βαριά» και πλουσιότερη όταν μιλούν. Η ηχογραφημένη φωνή, σε αντίθεση, μπορεί να ακούγεται λεπτότερη, πράγμα που σε πολλούς δημιουργεί αμηχανία.

Ωστόσο δεν είναι μόνο αυτό, σημείωσε:«Υπάρχει ένας δεύτερος λόγος που στο άκουσμα της φωνής σας μπορεί να ανυχηχείτε. Είναι πραγματικά μια νέα φωνή - που εκθέτει τη διαφορά μεταξύ της αντίληψής σας και της πραγματικότητας. Επειδή η φωνή σας είναι μοναδική και ένα σημαντικό συστατικό της προσωπικότητάς σας, αυτή η αναντιστοιχία μπορεί να είναι αντιαισθητική. Ξαφνικά συνειδητοποιείτε ότι τα υπόλοιπα άτομα έχουν ακούσει κάτι άλλο.

Παρόλο που η φωνή μας μπορεί όντως να ακούγεται όπως την ακούμε ηχογραφημένη, νομίζω ότι ο λόγος που πολλοί από εμάς νιώθουμε άβολα όταν την ακούμε, δεν είναι αναγκαστικά ότι η ηχογραφημένη φωνή είναι «χειρότερη» από την αντιληπτή φωνή μας. Αντ 'αυτού, είμαστε απλά πιο συνηθισμένοι να ακούμε τον εαυτό μας να ακούγεται με έναν συγκεκριμένο τρόπο.
Σε μια μελέτη του 2005 οι ασθενείς με προβλήματα φωνής αξιολόγησαν τις δικές τους φωνές όταν παρουσιάστηκαν με ηχογραφήσεις αυτών. Είχαν επίσης κλινικούς για να εκτιμήσουν τις φωνές. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς, σε γενικές γραμμές, είχαν την τάση να αξιολογούν αρνητικότερα την ποιότητα της ηχογραφημένης φωνής τους σε σύγκριση με τις αντικειμενικές αξιολογήσεις των ιατρών. Επομένως, εάν η φωνή στο κεφάλι σας καταδικάζει τη φωνή που βγαίνει από μια συσκευή εγγραφής, είναι πιθανότατα ο εσωτερικός κριτικός σας να αντιδρά υπερβολικά - και κρίνετε τον εαυτό σας λίγο πολύ σκληρά.»

Πηγή: CNN
TAGS: έρευνα