Τη 2η θέση στην Ευρώπη κέρδισε εφαρμογή ψηφιακής υγείας από τη Βόρεια Ελλάδα (vid)

Τη δεύτερη θέση στην Ευρώπη, ανάμεσα σε 17 τεχνολογικές λύσεις, οι οποίες θα μπορούσαν -μεταξύ άλλων- να βοηθήσουν για να σωθούν ζωές στη διάρκεια κρίσεων, όπως φυσικές καταστροφές ή τρομοκρατικά χτυπήματα, κέρδισε η εφαρμογή "eHealthPassTM" της βορειοελλαδικής εταιρείας "Γνώμων Πληροφορικής ΑΕ", στο πλαίσιο διεθνούς διαγωνισμού του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Καινοτομία στη Διαχείριση Κρίσεων (CMINE). Πρόκειται ουσιαστικά για μια εφαρμογή που δίνει σε ασθενείς τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση στο ιατρικό ιστορικό τους ανά πάσα στιγμή, μέσω του κινητού τους τηλεφώνου, γεγονός που επιτρέπει την ευκολότερη διάγνωση τυχόν προβλημάτων και την πιο ασφαλή επιλογή θεραπείας, ακόμα και υπό πίεση, σε δύσκολες συνθήκες.

Η απονομή του βραβείου πραγματοποιήθηκε προ ημερών στις Βρυξέλλες, στη διάρκεια εκδήλωσης του συνεδρίου του χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ έργου "DRIVER+" για την προηγμένη διαχείριση κρίσεων, παρουσία 300 συνέδρων, μεταξύ των οποίων πολιτικοί φορείς, πάροχοι λύσεων και επαγγελματίες και εμπειρογνώμονες του crisis management.

Σε περιπτώσεις κρίσης, όπως στη διάρκεια φυσικών καταστροφών, μεγάλος αριθμός τραυματιών προσέρχεται σε σημεία υγειονομικής περίθαλψης και χρήζει άμεσης θεραπείας και αποκατάστασης. Οι επαγγελματίες υγείας έχουν να αντιμετωπίσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα την πρόκληση για ακριβή διάγνωση και επιλογή κατάλληλης θεραπείας (διαδικασίες, χορήγηση φάρμακων κλπ.). Η έλλειψη άμεσης πρόσβασης στον ιατρικό φάκελο του ασθενούς μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του χρόνου διάγνωσης και ακόμη χειρότερα σε λανθασμένη θεραπεία, η οποία μπορεί να αποβεί ακόμη και μοιραία για τον/την ασθενή (π.χ. χορήγηση φαρμάκου που μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες, όπως αλλεργική αντίδραση).

Η λύση της "Γνώμων Πληροφορικής ΑΕ", eHealthPassTM, επιτρέπει στους ασθενείς να μεταφέρουν και να διαχειρίζονται το σύνολο της ιατρικής τους πληροφορίας μέσω του τηλεφώνου τους. Με τον τρόπο αυτό, οι επαγγελματίες υγείας σε περιπτώσεις κρίσης μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση στην ιατρική πληροφορία του ασθενή, επιτρέποντας με αυτόν τον τρόπο την ακριβή διάγνωση και την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας. Η ιατρική πληροφορία παρέχεται με τη μορφή Συνοπτικού Ιστορικού Ασθενή το οποίο περιλαμβάνει βασικά στοιχεία του ιατρικού προφίλ ενός ασθενή όπως κρίσιμα προβλήματα και ασθένειες, αλλεργίες, φάρμακα, εμβολιασμοί, με σκοπό να χρησιμεύσουν ως παράθυρο για την υγεία ενός ατόμου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ