Συνάντηση Μητσοτάκη με τη Νάνσι Πελόζι πριν την ομιλία στο Κογκρέσο: Οι σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ πιο ισχυρές από ποτέ (βίντεο)

Συνάντηση Μητσοτάκη με τη Νάνσι Πελόζι πριν την ομιλία στο Κογκρέσο: Οι σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ πιο ισχυρές από ποτέ (βίντεο)

Συνάντηση με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι πραγματοποιεί ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν την ιστορική ομιλία του στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Δείτε βίντεο από τη συνάντηση: 

Η κυρία Πελόζι καλοσώρισε τον Έλληνα πρωθυπουργό και του ευχήθηκε για τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση της Ελλάδας, λέγοντας ότι οι Έλληνες αποτέλεσαν έμπνευση για τους Αμερικανούς και την επανάσταση στην αμερικανική ήπειρο, πριν η ίδια η αμερικανική Επανάσταση αποτελέσει έμπνευση για τους Έλληνες του '21, να ξεσηκωθούν και να δώσουν μάχη για την ελευθερία τους.

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων επεσήμανε τον ρόλο της Ελλάδας στην ουκρανική κρίση, με τη βοήθεια που πρόσφερε στους πρόσφυγες, καθώς και τη θέση της χώρας μας στο ΝΑΤΟ. «Εμείς μάθαμε από τους Έλληνες, οι Έλληνες έμαθαν από εμάς και συνεχίζουμε τη μάχη για τη Δημοκρατία», δήλωσε η Νάνσι Πελόζι, πριν δώσει τη σκυτάλη στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ.Μητσοτάκης ευχαρίστησε την κυρία Πελόζι που του πρόσφερε το προνόμιο να είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που θα μιλήσει στο Κογκρέσο και αναφέρθηκε στις αξίες της Δημοκρατίας και της Ανεξαρτησίας των κρατών, όπως αυτές διαμορφώθηκαν πριν από 25 αιώνες, στην Αρχαία Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι οι σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ παρουσίασαν διάφορα επίπεδα τα προηγούμενα χρόνια, σήμερα ωστόσο, είναι πιο δυνατές από ποτέ. 

Κλείνοντας, η κυρία Πελόζι είπε ότι «σήμερα όντως, είναι μία γιορτή για τη Δημοκρατία» και ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την παρουσία του στις ΗΠΑ.

To πλήρες κείμενο του διαλόγου ανάμεσα στον πρωθυπουργό και την κυρία Πελόζι, μπροστά στις κάμερες, ακολουθεί:

Nancy Pelosi: Καλημέρα σε όλους. Είναι πραγματική τιμή που υποδέχομαι τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας στο Καπιτώλιο. Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα είναι η πηγή των δημοκρατικών αρχών από την αρχαιότητα. Ήταν πηγή έμπνευσης για εμάς και για την ίδρυση του κράτους μας. Και στη συνέχεια, αποτελέσαμε εμείς πηγή έμπνευσης για τους Έλληνες, όταν αυτοί ίδρυσαν τη δική τους δημοκρατία πριν από 201 χρόνια. Δεν μπορέσαμε να γιορτάσουμε την επέτειο πριν από έναν χρόνο, εξαιτίας του Covid. Αλλά και πάλι. Ένας λόγος παραπάνω να είναι διπλοί οι εορτασμοί μας φέτος. 
Χθες, ο Πρόεδρος υποδέχτηκε τον Πρωθυπουργό, όπως γνωρίζετε, στον Λευκό Οίκο σε μια όμορφη εκδήλωση φιλίας, θερμής υποδοχής και σεβασμού. Το ίδιο κάνουμε και σήμερα, ευγνώμονες για τη φιλία μας στο πλαίσιο του συνασπισμού ασφάλειας του ΝΑΤΟ, αναγνωρίζοντας το ρόλο που έχει διαδραματίσει η Ελλάδα με τη βοήθεια που παρέχει στους πρόσφυγες από την Ουκρανία, από τη στιγμή της βάρβαρης εισβολής στην Ουκρανία αλλά και στη μάχη ενάντια στον Covid, καθώς και στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε την πρόκληση της Κλιματικής Αλλαγής. Επομένως, για αυτούς τους λόγους, έχουμε πολλά να συζητήσουμε σήμερα. Συνηθίζουμε να λέμε πως εμείς μαθαίνουμε πολλά από τους Έλληνες και οι Έλληνες πολλά από εμάς. Τώρα είμαστε μαζί. Δύο Δημοκρατικά Έθνη. Είμαι περήφανη που σας υποδέχομαι Πρωθυπουργέ, κ. Μητσοτάκη, στο Καπιτώλιο. Σας ευχαριστώ. 

 
Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ κυρία Πρόεδρε. Είναι ένα πραγματικό προνόμιο που, εκπροσωπώντας την Ελληνική Δημοκρατία, είμαι ο πρώτος Πρωθυπουργός που του γίνεται η τιμή να απευθυνθεί στην Κοινή Σύνοδο του Κογκρέσου. Επισημάνατε μια κοινή πορεία των δύο δημοκρατιών μας. Πράγματι, οι «Ιδρυτές Πατέρες» σας εμπνεύστηκαν από την κλασική Ελλάδα. Άλλωστε, η δημοκρατία εδραιώθηκε στην Αθήνα πριν από 25 αιώνες. Και στη συνέχεια οι δικοί μας «Ιδρυτές Πατέρες» άντλησαν έμπνευση από τον δικό σας αγώνα για ελευθερία και ανεξαρτησία. Τα τελευταία 201 χρόνια, αυτούς τους δύο αιώνες, οι δύο χώρες μας χάραξαν παράλληλες πορείες. Πολεμήσαμε στην ίδια πλευρά σε παγκόσμιους πολέμους. Αντιμετωπίσαμε δυσκολίες. Σήμερα, όμως, είμαι στην ευχάριστη θέση να επισημάνω ότι η σχέση μας είναι πιο ισχυρή, στο καλύτερο επίπεδο που υπήρξε ποτέ. Και θα είναι μεγάλο προνόμιο για μένα να μιλήσω στο Κογκρέσο και να αναφερθώ εκτενώς σε αυτήν την ιδιαίτερη σχέση, αλλά και να μιλήσω για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δημοκρατίες σήμερα, παντού στον κόσμο. Κυρία Πρόεδρε, και πάλι, σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Σας ευχαριστώ εκ μέρους του ελληνικού λαού που μου γίνεται αυτή η τιμή να βρίσκομαι εδώ μαζί σας σήμερα.

Nancy Pelosi: Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρωθυπουργέ. Ναι, σήμερα είναι η γιορτή της δημοκρατίας. Υπάρχει καλύτερος τρόπος να γιορτάσουμε από το να έχουμε μια ομιλία από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας στην κοινή σύνοδο του Κογκρέσου; Σας ευχαριστώ. Κύριε Πρωθυπουργέ, σας ευχαριστώ.

Πηγή: skai.gr