Του Αντώνη Κρητικού

Μία ολόκληρη εβδομάδα ακινησίας. Πάνω από 300 πλοία εγκλωβισμένα στη διώρυγα του Σουεζ. Η μεγαλύτερη διώρυγα του κόσμου κλειστή. Μεταξύ των πλοίων που παραμένουν εγκλωβισμένα και αρκετά με ελληνική σημαία.

Το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων "Ever Given", έχει αρχίσει να κινείται ξανά. Όπως ανέφερε πηγή με γνώση του θέματος, το πλοίο, μήκους 400 μέτρων, έβαλε μπροστά τις μηχανές του και έχει πλέον ευθυγραμμιστεί, ενώ αναμένεται να υποβληθεί και σε ελέγχους, δημιουργώντας ελπίδες ότι η θαλάσσια οδός στη Διώρυγα του Σουέζ θα ανοίξει και πάλι.

Εγκλωβισμένα στη διώρυγα ... και 16 ελληνικά πλοία. Ο πλοίαρχος Συμεών Ντόλας μιλά στον ΣΚΑΪ απευθείας από το ΣΟΥΕΖ.

«23 του μηνός ήταν να περάσουμε αλλά έγινε αυτό το ατύχημα με το κοντέινερ και έχουμε μείνει εδώ. Από 22 του μηνός είμαστε εδώ και περιμένουμε να τελειώσει η αποκόλληση του πλοίου. Είμαστε περίπου 25 Έλληνες στο πλοίο» εξηγεί ο Έλληνας πλοίαρχος του Ithaki Warrior.  

«Δεν αντιμετωπίσαμε πρόβλημα τροφοδοσίας καθώς έχουμε τρόφιμα για σχεδόν τρεις μήνες αλλά το πρόβλημα τώρα που δημιουργείται είναι το αυτό που συμβαίνει με τις καθυστερήσεις. Ξεκινήσαμε από τη Σαουδική Αραβία και θα φτάσουμε στην Ευρώπη» εξηγεί ο κύριος Ντόλας.  

Ο εξειδικευμένος ιστότοπος εντοπισμού πλοίων Vessel Finder μετέβαλε την κατάσταση του Ever Given σε "εν πλω" ωστόσο χρειάζεται ακόμα χρόνος για την επανέναρξη των διελεύσεων.

«Στις 4 με 5 το πρωί υπήρξε η αποκόλληση της πρύμνης του πλοίου αλλά η πλώρη βρίσκεται ακόμα επικαθισμένη. Τώρα βλέπω πως γίνεται προσπάθεια με τα ρυμουλκά να το επαναφέρουν το πλοίο. Θα είναι θεωρώ ζήτημα ωρών να το επαναφέρουν και να μπορέσουμε αύριο μεθαύριο να περάσουμε» εκτιμά ο Συμεών Ντόλας.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by SKAI.gr (@skaigr)

Το απόγευμα της Δευτέρας αναμένεται να φτάσει στο σημείο νέο ρυμουλκό για να βοηθήσει στην πλήρη "απελευθέρωση" του πλοίου.

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις