Στρατηγικές πρόληψης αυτοκτονιών

Περίπου τρεις χιλιάδες άνθρωποι αυτοκτονούν κάθε μέρα σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

\"Ο αριθμός των αυτοκτονιών αυξήθηκε κατά 60% , τα τελευταία 50 χρόνια και οι περισσότερες αυτοκτονίες καταγράφονται στις υπό ανάπτυξη χώρες\", αναφέρει ο Οργανισμός με την ευκαιρία της παγκόσμιας Ημέρας για την πρόληψη του φαινομένου.

Η αυτοκτονία είναι παγκοσμίως η τρίτη αιτία θανάτου στις νεαρές ηλικίες των 15 έως 34 χρόνων αλλά η πλειοψηφία των αυτοκτονιών αφορά ενήλικες.

Δηλαδή μετράται ένα θύμα αυτοκτονίας κάθε τριάντα δευτερόλεπτα κατά μέσο όρο, Για κάθε έναν άνθρωπο που αποφασίζει και δίνει τέλος στη ζωή του, υπάρχουν και είκοσι άλλοι παράλληλα που αποπειρώνται ανεπιτυχώς να αυτοκτονήσουν, τονίζεται στην έκθεση του ΠΟΥ επισημαίνει επίσης ότι ο συναισθηματικός τραυματισμός που προκαλεί ένας αυτόχειρας στο οικείο περιβάλλον του είναι τόσο έντονος \"που διαρκεί για πολλά χρόνια\".

Ο ΠΟΥ ζητά όπως το ευαίσθητο αυτό ζητημάτων αυτοκτονιών αρχίσει να συζητείται ανοικτά στις κοινωνίες, ώστε να καταστεί δυνατόν να εκπονηθούν και στρατηγικές πρόληψής τους.

\"Η αυτοκτονία δεν πρέπει να θεωρείται ταμπού ή αποτέλεσμα προσωπικών κρίσεων αλλά ένας δείκτης υγείας που κινδυνεύει από ψυχοκοινωνικές αρνητικές επιδράσεις, που πρέπει να γίνουν αντικείμενο μιας πολιτικής πρόληψης\", τονίζεται στην έκθεση του ΠΟΥ.
Πηγή: skai.gr