Στη Βουλή το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία

Της Ναντίν Χαρδαλιά  

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, πριν αυτό λάβει νομοθετική διάσταση, παρουσίασε ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, μιλώντας για έναν «οδικό χάρτη» για την επόμενη πενταετία, ο οποίος βασίζεται σε 6 πυλώνες και περιγράφει 30 συγκεκριμένους στόχους, για την επίτευξη των οποίων τίθενται σαφή χρονοδιαγράμματα, καθώς και δείκτες αποτελεσματικότητας, ενώ η πορεία υλοποίησής του θα παρακολουθείται από το ηλεκτρονικό σύστημα της κυβέρνησης «ΜΑΖΙ».

«Το παρόν σχέδιο ουσιαστικά αποτελεί έναν οδικό χάρτη της επόμενης 5ετίας για να υλοποιηθούν πολύ συγκεκριμένες δράσεις που θα αλλάξουν εντελώς το υπόδειγμα του τρόπου που η κοινωνία αντιμετωπίζει τα άτομα με αναπηρία. Πρόκειται για ένα εντελώς λειτουργικό, εφαρμοσμένο, πραγματικό σχέδιο, βάσει του οποίου θα έχουμε μια διαφορετική προσέγγιση των ατόμων με αναπηρία», σημείωσε ο ίδιος, τονίζοντας ότι δεν επιθυμούσε ένα σχέδιο απλό «ευχολόγιο» αλλά συγκεκριμένες δράσεις που θα υπηρετούν ένα λειτουργικό μοντέλο.

Οι 6 πυλώνες του εθνικού σχεδίου είναι οι εξής:

1.Το Κράτος στην υπηρεσία του Ατόµου µε Αναπηρία

ποθ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: κωδικοποίηση της δαιδαλώδους νομοθεσίας, σύσταση Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας , ηλεκτρονική κάρτα αναπηρίας, αναβάθμιση μηχανισμού αξιολόγησης και πιστοποίησης αναπηρίας.

2.Προστασία των Δικαιωµάτων των Ατόµων µε Αναπηρία

που προβλέπει ειδική φορολογική πολιτική, αποιδρυματοποίηση, ανεξάρτητη διαβίωση κ.α.

3. Προσβασιµότητα

4. Συµµετοχή σε κάθε έκφανση της ζωής

5.Ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και της Δηµόσιας Διοίκησης

6.Συνέργεια και Ανάπτυξη

Σύμφωνα με τον κ. Γεραπετρίτη, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό και έναν αξιόπιστο σύμβουλο της πολιτείας, προβλέπεται η σύσταση της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας, που εκτιμάται ότι θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στο τέλος του τρέχοντος έτους. Παράλληλα, δρομολογείται η κωδικοποίηση της νομοθεσίας για τα άτομα με αναπηρία και θα αναβαθμιστεί το σύστημα πιστοποίησης αναπηρίας ΚΕΠΑ με επιπλέον προσλήψεις γιατρών και δημιουργία πολλαπλών σημείων εξέτασης με προσβασιμότητα.

Η Υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, εστίασε ιδιαίτερα στις προωθούμενες δράσεις για τη  θεσμοθέτηση του προσωπικού βοηθού για άτομα με αναπηρίες ώστε να ενισχυθεί η ανεξάρτητη διαβίωσή τους, σημειώνοντας ότι για την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος έχει υποβληθεί ήδη αίτημα χρηματοδότησης από το ταμείο ανάκαμψης. 

Ειδική μνεία έκανε επίσης στη θεσμοθέτηση της κάρτας αναπηρίας για την αποφυγή συνεχούς υποβολής φακέλων και δικαιολογητικών, καθώς και στη δημιουργία της εθνικής πύλης παροχών αναπηρίας, που θα αποτελέσει ένα ενιαίο πληροφοριακό σύστημα όπου θα συγκεντρωθεί όλη η απαραίτητη πληροφορία για τη χορήγηση του συνόλου των παροχών των ωφελούμενων. Στάθηκε, δε, ιδιαίτερα και στις δράσεις για την πρώιμη διάγνωση αναπηριών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Ο πρόεδρος της ΕΣΑμΕΑ, Γιάννης Βαρδακαστάνης,  μίλησε για μία «πολύ σημαντική ημέρα»,  ενώ ο Συνήγορος του Πολίτη, Ανδρέας Ποττάκης, χαρακτήρισε το σχέδιο «φιλόδοξο», αναφέροντας ότι η ευρεία διαβούλευση και οι προβλεπόμενοι δείκτες αποτελεσματικότητας ενισχύουν τις προσδοκίες υλοποίησης των στόχων του.

Πηγή: skai.gr