Σπερματοκύτταρα από μυελό οστών

Ομάδα επιστημόνων κατάφερε να μετατρέψει τον μυελό των οστών σε... σπερματοκύτταρα, γεγονός που θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά πολλούς άνδρες.

Μέχρι τώρα η δωρεά σπέρματος είναι η μοναδική λύση για τα ζευγάρια, σε περίπτωση αδυναμίας του άνδρα να παράγει σπέρμα. Επομένως, η προοπτική δημιουργίας σπέρματος από άλλα κύτταρα του άνδρα είναι πολύ ελκυστική.

Ομάδα Γερμανών επιστημόνων υποστηρίζει ότι κατάφερε ακριβώς αυτό: Λαμβάνουν μυελό των οστών από τον ασθενή, στη συνέχεια αφαιρούν βλαστοκύτταρα από το μυελό και τα μετατρέπουν σε πολύ πρώιμα σπερματοκύτταρα, χάρη στην προσθήκη μιας χημικής ουσίας.

Οι ερευνητές, ωστόσο, εμφανίζονται επιφυλακτικοί, αφού αντίστοιχες ανακοινώσεις στο παρελθόν αποδείχθηκαν αβάσιμες.

Ακόμη και αν η συγκεκριμένη επιστημονική ομάδα έχει καταφέρει να δημιουργήσει πολύ πρώιμα σπερματοκύτταρα, θα χρειασθεί πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια προκειμένου αυτά να λειτουργήσουν ως κανονικά σπερματοκύτταρα.

Όμως και μόνο ο ισχυρισμός για κάτι τέτοιο εγείρει σοβαρά ιατρικά και ηθικά ζητήματα. Αν η νέα τεχνική στεφθεί τελικά με επιτυχία, ενδέχεται να οδηγήσει στην γέννηση παιδιών από δύο γυναίκες.

Ωστόσο, είναι μάλλον απίθανο να επιτραπεί στους γιατρούς να χρησιμοποιήσουν τεχνητό σπέρμα στις θεραπείες υπογονιμότητας.


Οι ειδήσεις του BBC World μεταδίδονται στα ελληνικά από την Τηλεόραση του ΣΚΑΪ από Κυριακή έως Παρασκευή στις 06.30, 07.30, 08.30, 18.35 και στις 21.35.
Πηγή: Πηγή: BBC