Κλείσιμο

Σπάζοντας τους φραγμούς μέσω της μουσικής

Τη μουσική, που έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα ισχυρότερα "εργαλεία" έκφρασης και γλώσσα της ψυχής, με την οποία επικοινωνούν όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτου γλώσσας, θρησκείας και εθνικότητας, επέλεξε το Πολιτιστικό Κέντρο Πρεσπών προκειμένου να φέρει σε επικοινωνία νέους από διάφορες χώρες της Ευρώπης, στο πλαίσιο της καθιερωμένης (από το 2003) συνάντησης νέων.

Από τις 29 Ιουνίου έως τις 12 Ιουλίου, 35 νέοι από την Ελλάδα, την Αλβανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την ΠΓΔΜ, τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο, τη Σερβία, συμπεριλαμβανομένου και του Κοσόβου, ηλικίας 17- 25 ετών, θα βρίσκονται στις Πρέσπες στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος "Νεολαία" (τώρα Νέα Γενιά σε δράση).

Στη συνάντηση, που φέρει τον γενικό τίτλο "Σπάζοντας τους φραγμούς μέσω της μουσικής", η μουσική θα είναι το "εργαλείο" για να γνωρίσουν οι νέοι, το πολιτιστικό υπόβαθρο, την ιστορία και τις παραδόσεις, ο ένας του άλλου.

Μέσα από μια σειρά μουσικών εκδηλώσεων, παρουσιάσεων και συζητήσεων, θα δοθεί η ευκαιρία στους νέους να έρθουν πιο κοντά, να γνωρίσουν τις ιδιαιτερότητες ο ένας του άλλου και να ανακαλύψουν όλα όσα τους ενώνουν.

Η συνάντηση αυτή έχει διαδραστικό χαρακτήρα, αφού θα κληθεί να λάβει μέρος και η τοπική νεολαία στα διάφορα εργαστήρια, τους αθλητικούς αγώνες και τις πολιτιστικές βραδιές που θα διανθίσουν το πρόγραμμα της συνάντησης.

Ένα από τα πιο σημαντικά "κομμάτια" στο παζλ του προγράμματος είναι οι μουσικές βραδιές, στις οποίες κάθε χώρα θα κληθεί να παρουσιάσει την ιστορία και την παράδοσή της μέσα από τη μουσική.

Το τελικό αποτέλεσμα αυτού του μουσικού διαλόγου θα παρουσιαστεί υπό τη μορφή μιας υπαίθριας συναυλίας, στην οποία θα συμμετάσχουν τόσο οι νέοι του προγράμματος όσο και όλοι όσοι θα δώσουν το "παρών". Οι "φραγμοί", λοιπόν, θα σπάσουν στον Λαιμό, στις 11 Ιουλίου, όπου οι νέοι και το κοινό της συναυλίας θα τραγουδήσουν και θα χορέψουν την παράδοση των χωρών τους.
Πηγή: skai.gr