Σεναριογράφοι για δικαιώματα στο διαδίκτυο

Νέα συνάντηση ύστερα από 9 εβδομάδες είχαν οι εκπρόσωποι των εταιρειών παραγωγής ταινιών και οι σεναριογράφοι, οι οποίοι απειλούν την κινηματογραφική βιομηχανία των ΗΠΑ με απεργία εάν δεν υπάρξει αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις για τη νέα τριετή συλλογική σύμβαση εργασίας, η οποία θα ρυθμίζει και τα θέματα που προέκυψαν μετά την αλλαγή που έφερε το Ίντερνετ στη βιομηχανία του θεάματος.

Η επανέναρξη των συνομιλιών έγινε μία μόλις ημέρα μετά την απόφαση του τμήματος της Δυτικής Ακτής του συνδικάτου των περίπου 12.000 σεναριογράφων να επανεκλέξουν τη διοίκηση που υπό τον πρόεδρο, Πάτρικ Βερόουν, είχε δεσμευθεί από το 2005 για μια πιο επιθετική στάση στις διαπραγματεύσεις.

Ο Βερόουν δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος πως θα έχει επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τις 31 Οκτωβρίου που λήγει η τρέχουσα συμφωνία, αλλά στελέχη της εργοδοτικής πλευράς έχουν εκφράσει φόβους ότι το χάσμα είναι αγεφύρωτο και δεν θα αποφευχθεί η απεργία.

Πάντως, τα κινηματογραφικά στούντιο επιτάχυναν τις παραγωγές αντιμετωπίζοντας την 31η Οκτωβρίου ως ουσιαστικό τελεσίγραφο.\"Προετοιμαζόμαστε από το Μάιο γι\' αυτό το ενδεχόμενο\", δήλωσε ένας παραγωγός.

Οι σεναριογράφοι του Χόλιγουντ είχαν κάνει απεργία 22 εβδομάδων το 1988 που, σύμφωνα με τα στοιχεία, καθυστέρησε τη φθινοπωρινή τηλεοπτική σεζόν, προκαλώντας στη βιομηχανία του θεάματος απώλειες περίπου 500 εκατ. δολαρίων, όμως εκφράζονται επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα συμμετάσχουν σε μια τέτοια απεργία τα μέλη του συνδικάτου, τα συμβόλαια των οποίων λήγουν μέχρι τον Ιούνιο του 2008.

Το συνδικάτο ζητά για τα μέλη του περισσότερα έσοδα από την αναμετάδοση των ταινιών στις οποίες έχουν δικαιώματα στο Ίντερνετ και σε ψηφιακές πλατφόρμες, όπως τα κινητά τηλέφωνα και τα iPods, αλλά οι παραγωγοί υποστηρίζουν ότι θα αυξηθεί το κόστος παραγωγής και θα μειωθούν τα περιθώρια κέρδους και πρότειναν να επανεξεταστεί το ζήτημα έπειτα από τριετή επεξεργασία και μελέτη των επιπτώσεων.

Το συνδικάτο απέρριψε την ιδέα και οι παραγωγοί επανήλθαν προτείνοντας να παρακρατούνται τα δικαιώματα μέχρι οι εταιρείες να αποζημιωθούν για την ανάπτυξη, την παραγωγή, τη διανομή και το μάρκετινγκ των ταινιών.
Πηγή: skai.gr