Σε στενωπό οι ελληνικές επιχειρήσεις από αύξηση πρώτων υλών και κόστους παραγωγής

Σε στενωπό οι ελληνικές επιχειρήσεις από αύξηση πρώτων υλών και κόστους παραγωγής

Στη μέγγενη των αυξήσεων των πρώτων υλών και του παραγωγικού κόστους βρίσκονται οι ελληνικές επιχειρήσεις.

Συμφώνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής της Κυριακής,  οι τιμές των πρώτων υλών από την Κίνα, είναι αυξημένες από 20 έως 40%. 

Οι αυξήσεις διαπερνούν όλους τους κλάδους παράγωγης και εμπορίου, από τα αυτοκίνητα μέχρι τους υπολογιστές, τα τρόφιμα και τα ρούχα.   

Συμφώνα με το ρεπορτάζ ήδη διαπιστώνονται ελλείψεις,  οι οποίες θα γίνουν πιο αισθητές όσο πλησιάζουμε στη Black Friday και τα Χριστούγεννα 

Ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις είναι το ενεργειακό κόστος. 

Οι τιμές του φυσικού είναι υπερδιπλάσιες σε σχέση με την αρχή του χρόνου , παρασύροντας προς τα πάνω και το κόστος ηλεκτρισμού, ενώ η αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας δεν πρόκειται να έρθει πριν από τον Απρίλιο, σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής. 

Στην Ελλάδα, εντός των  επόμενων ημερών, αναμένεται η έκδοση Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες για την επιδότηση των καταναλωτών ρεύματος και φυσικού αερίου.

Την ίδια ώρα μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Υπουργός Ανάπτυξης  Αδωνις Γεωργιάδης. άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθούν τα μέτρα για την ενέργεια και το 2022. 

Το ζήτημα των τιμών  στην ενέργεια θα απασχολήσει τη συνάντηση, τη Δευτέρα, των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης αλλά και στις 22 Οκτωβρίου τη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαϊκών Ηγετών.