Σαουδική Αραβία: Αποφυλακίστηκε η Λουτζέιν αλ Χαδλούλ - Ποιά είναι και γιατί θεωρείται εξέχουσα

Η εξέχουσα υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών Λουτζέιν αλ Χαδλούλ αφέθηκε ελεύθερη από φυλακή της Σαουδικής Αραβίας μετά από σχεδόν τρία χρόνια που παρέμεινε κρατούμενη, δήλωσε σήμερα η οικογένειά της, σε μια υπόθεση που είχε προκαλέσει διεθνείς επικρίσεις.

Η 31χρονη Χαδλούλ συνελήφθη τον Μάιο του 2018 και καταδικάστηκε τον Δεκέμβριο σε σχεδόν έξι χρόνια κάθειρξης με κατηγορίες που εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα χαρακτήρισαν «ψευδείς». Το κατηγορητήριο κατά της ακτιβίστριας βασίστηκε σε μια ευρεία νομοθεσία καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Το δικαστήριο, το οποίο διέταξε επίσης πενταετή απαγόρευση ταξιδιών, ανέστειλε για δύο χρόνια και 10 μήνες την ποινή της, χρονικό διάστημα το μεγαλύτερο μέρος του οποίου έχει εκτίσει.

«Η Λουτζέιν βρίσκεται στο σπίτι!!!», έγραψε σε tweet η αδελφή της, Λίνα, αναρτώντας μια κοντινή φωτογραφία του προσώπου της Χαδλούλ.

Μια άλλη αδερφή της Λουτζέιν, η Αλία, είπε σε ξεχωριστή ανάρτηση ότι η 31χρονη ακτιβίστρια βρίσκεται στο σπίτι των γονιών τους στη Σαουδική Αραβία, λέγοντας πως «αυτή είναι η καλύτερη μέρα της ζωής μου».

Ο Λευκός Οίκος νωρίτερα αυτό το μήνα τόνισε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ακολουθεί μια αυστηρότερη γραμμή απέναντι στο σουνιτικό βασίλειο, αναμένει από τη Σαουδική Αραβία να βελτιώσει τις επιδόσεις της στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως με την απελευθέρωση ακτιβιστών υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών και άλλων πολιτικών κρατουμένων.

Η Χαδλούλ, που συνελήφθη μαζί με αρκετές άλλες υπερμάχους των δικαιωμάτων των γυναικών, καταδικάστηκε για κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της προσπάθειας ανατροπής του πολιτικού συστήματος της Σαουδικής Αραβίας και της πρόκλησης βλάβης της εθνικής ενότητας. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) χαρακτήρισε την καταδίκη της «παρωδία της δικαιοσύνης».

Οργανώσεις προάσπισης δικαιωμάτων και η οικογένειά της υποστηρίζουν ότι η Χαδλούλ, η οποία αγωνιζόταν για το δικαίωμα των γυναικών να αποκτούν άδειες οδήγησης στη χώρα και την κατάργηση του συστήματος αρσενικής κηδεμονίας, υπέστη βασανιστήρια, όπως ηλεκτροσόκ, εικονικό πνιγό, μαστίγωμα και σεξουαλική επίθεση.

Οι σαουδαραβικές αρχές αρνούνται τις κατηγορίες. Ένα εφετείο της χώρας απέρριψε τους ισχυρισμούς της Χαδλούλ ότι βασανίστηκε στη φυλακή, επικαλούμενο έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων, δήλωσε χθες η οικογένειά της.

Οι επιδόσεις του Ριάντ στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τέθηκαν υπό επισταμένο παγκόσμιο έλεγχο μετά τη στυγερή δολοφονία του διακεκριμένου Σαουδάραβου δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018 από Σαουδάραβες πράκτορες, μια υπόθεση που αμαύρωσε την εικόνα του πρίγκιπα διαδόχου και ντε φάκτο ηγέτη της χώρας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Ο πρίγκιπας αρνείται ότι διέταξε τη δολοφονία του αρθρογράφου της Washington Post.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ