Ρωσική διαστημική υπηρεσία: Αναστέλλονται οι εκτοξεύσεις από τη βάση Κουρού στη Γαλλική Γουιάνα

Ρωσική διαστημική υπηρεσία: Αναστέλλονται οι εκτοξεύσεις από τη βάση Κουρού στη Γαλλική Γουιάνα

Η Ρωσία ανέστειλε τις εκτοξεύσεις από το κοσμοδρόμιο του Κουρού στη γαλλική Γουιάνα αντιδρώντας στις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Μόσχας, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική διαστημική υπηρεσία (Roscosmos).

"Σε αντίδραση στις κυρώσεις της ΕΕ στις επιχειρήσεις μας, η Roscosmos αναστέλλει τη συνεργασία της με τους Ευρωπαίους εταίρους στη διοργάνωση των διαστημικών εκτοξεύσεων από το κοσμοδρόμιο του Κουρού και ανακαλεί το τεχνικό προσωπικό της (...) από τη γαλλική Γουιάνα", αναφέρει η ανακοίνωση της ρωσικής υπηρεσίας διαστήματος.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε προχθές, Πέμπτη, το βράδυ να απαγορεύσει την εξαγωγή προς τη Ρωσία αεροσκαφών, εξαρτημάτων και εξοπλισμού αεροναυπηγικής και διαστημικής βιομηχανίας σε αντίδραση για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο ευρωπαϊκός τομέας της αεροναυπηγικής και του διαστήματος έχει πολλές συμπράξεις με τη Ρωσία.

Η Roscosmos διαθέτει επίσης, από κοινού με την Arianespace μια κοινή επιχείρηση, τη Starsem, για την εκμετάλλευση του διαστημικού πυραύλου Σογιούζ. Αναμένεται καταρχήν να εκτοξεύσει το 2022 οκτώ πυραύλους Σογιούζ, τρεις από το Κουρού και πέντε από το ρωσικό κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν.

Χωρίς τους πυραύλους Σογιούζ, η Ευρώπη δεν θα έχει ιδία ικανότητα εκτόξευσης ορισμένων δορυφόρων πριν από τον Ariane 6, η πρώτη πτήση του οποίου αναμένεται στα τέλη του έτους.

Πηγή: skai.gr