Ρον Κλέιν: Ο Μπάιντεν ρίχνει στη μάχη του κορωνοϊού τον «Τσάρο του Έμπολα»- Το σχέδιο δράσης του

Mε τον πλανήτη να βρίσκεται σε σημείο καμπής αναφορικά με την μάχη κατά της πανδημίας του κορωνοιού, η προσοχή της κοινής γνώμης είναι αναμφίβολα στραμμένη στο ρόλο που θα διαδραματίσουν οι ΗΠΑ μετά και την "αλλαγή σκυτάλης" στο Λευκό Οίκο με τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν να αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας, σηματοδοτώντας και διαμορφώνοντας έτσι την "επόμενη μέρα" τόσο για την Αμερική όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο.

Με ένα αναλυτικό ρεπορτάζ του το Politico, αναφέρεται στον Ρον Κλέιν,  τον νέο ισχυρό άνδρα της Ουάσιγκτον, καθώς ο Τζο Μπάιντεν τον επέλεξε για τη σημαντική θέση του προσωπάρχη, αλλά και ταυτοχρόνως παλαιό γνώριμο του Λευκού Οίκου γνωστού και ως " Τσάρου του Έμπολα" αφού το 2014 επωμίσθηκε το βάρος συντονισμού των προσπαθειών αντιμετώπισης της επιδημίας Εμπολα στις ΗΠΑ. Κεντρικό ερώτημα λοιπόν αποτελεί ποιο θα είναι το σχέδιο δράσης του Κλέιν για την αντιμετώπιση της πανδημίας που μαστίζει την υφήλιο.

Η εμπειρία και το έργο του Κλέιν όσον αφορά τον Έμπολα, έχει παίξει τεράστιο ρόλο ήδη από τη αρχή της καμπάνιας μας με όλα τα μηνύματα του και τις συζητήσεις μας για το τι να κάνουμε», δήλωσε η Δρ. Νικόλ Λούρι, που εργάστηκε ως σύμβουλος σε θέματα δημόσιας υγείας στην εκστρατεία του Μπάιντεν.

Ήδη από τις πρώτες μέρες της επιδημίας του κοροναϊού, ο Κλέιν ήταν μέλος ενός στενού κύκλου μακροχρόνιων συμμάχων του Μπάιντεν που ενημέρωνε τον τότε υποψήφιο πολλές φορές την εβδομάδα σχετικά με την πρόοδο της πανδημίας και συμβούλευε την ομάδα συνεργατών του καθώς επεξεργαζόταν πιθανά σχέδια, δοκιμών, εντοπισμού επαφών, παραγωγής προστατευτικού εξοπλισμού και λύσεων για τη διανομή εμβολίου. Υπηρέτησε επίσης ως δημόσιο πρόσωπο στην καμπάνια του Μπάιντεν, μιλώντας στους πολίτες για την πανδημία και τον τρόπο διαχείρισης της από τον Τραμπ ενώ εξηγούσε τι διαφορετικό θα έκανε ο Μπάιντεν.

Σε κάθε περίπτωση η επιδημία του κορωνοϊού είναι μια κατάσταση πολύ διαφορετική από τον Έμπολα για πάρα πολλούς λόγους. Η Covid-19, για παράδειγμα, εξαπλώνεται πολύ πιο εύκολα. Και όπως ο ίδιος ο Κλέιν κατέθεσε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής τον Φεβρουάριο, «Γνωρίζουμε πολύ λιγότερα για τον κορωνοϊό σήμερα από ό, τι για τον Έμπολα το 2014». Πολλά από τα σεμινάρια δημόσιας υγείας, επικοινωνίας και κινητοποίησης που έκανε ο Κλάιν και η ομάδα του βρίσκονται πάντως στον πυρήνα του σχεδίου του Μπάιντεν για την αντιμετώπιση της πανδημίας όταν αναλαμβάνει τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο.

Εργασία... πλήρους απασχόλησης 

Όπως σημειώνει το Politico, η εμπειρία του Klain τον έμαθε ότι η διαχείριση μιας πανδημίας ρέπει να είναι δουλειά πλήρους απασχόλησης και το άτομο που αναλαμβάνει επικεφαλής πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στους μοχλούς εξουσίας και αυτό ακριβώς το μοντέλο δράσης για τον περιορισμό της πανδημίας, εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει στον νέο πλανητάρχη.

Την ίδια ώρα, ο προσωπάρχης φαίνεται πως θα προτιμήσει μια πιο μετριοπαθή στάση, κρατώντας τον πήχη των προσδοκιών του σε ρεαλιστικά επίπεδα αφήνοντας χώρο στους επιστήμονες και ειδικούς για να εργαστούν καταλλήλως.

Παράλληλα, στις άμεσες επιδιώξεις της νέας διακυβέρνησης είναι η επάρκεια των νοσοκομείων σε προστατευτικό εξοπλισμό και ομοσπονδιακή υποστήριξη τους για να αντιμετωπίσουν το κύμα της πανδημίας. Και καθώς η παγκόσμια πανδημία απαιτεί μια παγκόσμια απάντηση η υπόσχεση του Μπάιντεν να επανενταχθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σε άμεσο διάστημα αφού αναλάβει καθήκοντα, θεωρείται ακόμη ένα δεδομένο βήμα στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού των ΗΠΑ.

Πηγή: POLITICO