Προς τον εντοπισμό των γονιδίων του καρκίνου

Προς τον εντοπισμό των γονιδίων του καρκίνου
Μία νέα, συντονισμένη έρευνα επιστημόνων από 18 χώρες κατάφερε να εντοπίσει δύο γενετικές παραλλαγές που όπως φαίνεται αυξάνουν τον κίνδυνο προσβολής ενός ατόμου από καρκίνο του πνεύμονα έως και κατά 60%, αναφέρει σχετικό άρθρο που δημοσιεύτηκε την Κυριακή στην επιθεώρηση Nature Genetics, εξειδικευμένη έκδοση της έγκριτης βρετανικής επιθεώρησης Nature.

Η έρευνα, η οποία χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ για τον καρκίνο του πνεύμονα, ανέλυσε γενετικές μεταλλάξεις σε 15.00 ανθρώπους, εκ των οποίων 6.000 είχαν προσβληθεί από την ασθένεια.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, στη διάρκεια της έρευνας ανακάλυψαν μία περιοχή του πέμπτου χρωμοσώματος η οποία περιέχει δύο γονίδια, το TERT και το CRR9 και όπου πιστεύουν ότι συμβαίνουν γενετικές παραλλαγές, οι οποίες αυξάνουν την πιθανότητα εκδήλωσης καρκίνου του πνεύμονα έως και κατά 60%, και μάλιστα ανεξαρτήτως από το εάν το άτομο καπνίζει ή όχι.

"Ερευνούμε παραλλαγές γονιδίων που διαθέτουμε όλοι", εξήγησε ο Πολ Μπρέναν, επιδημιολόγος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ερευνας για τον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

"Μελετούμε διαφορές στο DNA οι οποίες αυξάνουν ή μειώνουν τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα", πρόσθεσε.

Ο ίδιος εξήγησε ότι για το CRR9 δεν είναι γνωστά πολλά πράγματα, αλλά η επισήμανση του γονιδίου TERT είναι πολλά υποσχόμενη, διότι ενεργοποιεί το ένζυμο τελομεράση, το λεγόμενο ένζυμο της γήρανσης, που ενοχοποιείται σε μεγάλο βαθμό για το διπλασιασμό των κυττάρων και την ανάπτυξη καρκινικών όγκων.

Έτσι, η εμπλοκή του γονιδίου TERT σε μία συγκεκριμένη μορφή καρκίνου μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αναπτύσσεται ο καρκίνος και ως εκ τούτου στον σχεδιασμό νέων φαρμάκων που θα ανακόπτουν την εξέλιξή της νόσου, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στους άνδρες και η δεύτερη στις γυναίκες παγκοσμίως, καθώς από αυτή τη μορφή καρκίνου χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους περίπου 975.000 άνδρες και 376.000 γυναίκες.

Το κάπνισμα είναι ο υπ' αριθμόν ένα παράγοντας κινδύνου, αλλά οι επιστήμονες επιχειρούν με τη βοήθεια της γενετικής να ανακαλύψουν για ποιό λόγο ορισμένοι επί σειράν ετών καπνιστές δεν εκδηλώνουν την ασθένεια, ενώ άλλοι μη καπνιστές προσβάλλονται από αυτή τη μορφή καρκίνου.


Πηγή: skai.gr