Προνόμια στους εμβολιασμένους: Τι εξετάζεται - Τι λένε οι ειδικοί για μετάλλαξη «Δέλτα»

Έκκληση σε όσους δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί να το πράξουν, απευθύνουν οι ειδικοί αλλά και η κυβέρνηση, καθώς η νέα, ιδιαίτερα μεταδοτική, μετάλλαξη Δέλτα εξαπλώνεται συνεχώς στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τα υπολογιστικά μοντέλα, η εν λόγω μετάλλαξη θα γίνει κυρίαρχη στην Ευρώπη μέσα στον Αύγουστο. 

Την επομένη εβδομάδα θα εξειδικευτούν τα λεγόμενα προνομία για τους εμβολιασμένους πολίτες, τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 και τον Νίκο Ανδρίτσο. Όπως είπε χαρακτηριστικά, το μήνυμα είναι εμβολιασμός και όχι περιορισμός.

Τόνισε πως η χώρα βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή καθώς οι εμβολιασμένοι με μια τουλάχιστον δόση ανέρχονται στο 54% και οι επόμενοι δύο μήνες είναι πολύ κρίσιμοι για την επίτευξη ανοσίας στην κοινότητα.

Ο κ. Σκέρτσος τόνισε ότι το μήνυμα της κυβέρνησης προς τους εμβολιασμένους πολίτες είναι πως η ζωή τους θα γίνει ξανά κανονική.

Έφερε ως παράδειγμα δραστηριότητες υψηλής συνάθροισης λέγοντας ότι οι επιχειρηματίες θα μπορούν να λειτουργούν χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα μόνο με εμβολιασμένους ή με όσους έχουν νοσήσει.

Αντίθετα όποιος επιχειρηματίας επιλεγεί να ανοίξει τις πόρτες του σε πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να τηρεί πιο αυστηρά υγειονομικά πρωτοκολλά με χρήση μάσκας, περιορισμούς στη χωρητικότητα και αποστάσεις.

Στο ερώτημα εάν θα υπάρξει κάποιου είδους λοταρία ως κίνητρο για εμβολιασμό, απάντησε αρνητικά.

Για τους εμβολιασμούς εφήβων κάτω των 18 ετών, εκτίμησε ότι η πλατφόρμα των ραντεβού θα ανοίξει εντός του καλοκαιριού αφού προηγηθεί η σχετική απόφαση της επιτροπής εμβολιασμών.

Παράλληλα, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 'Αδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο MEGA ανέφερε πως ανακοινώσεις για τους κλειστούς χώρους, θα γίνουν τη Δευτέρα, καθώς οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να κινούνται πιο ελεύθερα σε περισσότερους χώρους ιδιαίτερα το χειμώνα, όπως είπε ενώ πρόσθεσε ότι την εβδομάδα που έρχεται θα γίνουν οι περισσότερες πληρωμές για τους επαγγελματίες της εστίασης που εντάχθηκαν στο σχετικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.

Τι λένε οι ειδικοί για τους εμβολιασμούς και μετάλλαξη Δέλτα

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι ανεμβολίαστοι είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «ΣΚ Παρέα» ο Δημοσθένης Σαρηγιαννης καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής τόνισε ότι οι πρώτες ενδείξεις για την μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού στην Ελλάδα δείχνουν ότι πρόκειται για ανησυχητικό φαινόμενο, τόνισε

Εκτίμησε ότι στις αρχές Αυγούστου θα υπάρξει σημαντική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων που οφείλονται στην ινδική μετάλλαξη. Εξήγησε ότι περισσότερα δεδομένα θα έχει στα χέρια του την επόμενη εβδομάδα, καθώς τώρα η ομάδα του αλλάζει τα μοντέλα προκειμένου να προσομοιώσει ακριβώς την εξέλιξη της πανδημίας με βάση τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η μετάλλαξη.

«Το κρίσιμο εδώ είναι το πόσο γρήγορα θα πάμε σε πλήρη εμβολιασμό» τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης σημειώνοντας ότι το ινδικό στέλεχος του κορωνοϊού είναι κατά 70% πιο μεταδοτικό από το βρετανικό και έχει υπερδιπλάσιο βαθμό αναπαραγωγής σε σχέση με το πρωταρχικό στέλεχος που υπήρχε πέρσι.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι με το πρωταρχικό στέλεχος ένα άτομο μπορούσε να επιμολύνει περίπου τρία άτομα ακόμη, με το βρετανικό ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στα τέσσερα με πέντε και τώρα με μετάλλαξη Δέλτα ένας άνθρωπος μπορεί να κολλήσει έξι με επτά.

Παράλληλα, ο καθηγητής του πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά  για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα ανέφερε πως δεν χρειάζεται πανικός αλλά χρειάζεται προσοχή.

Επανέλαβε ότι το τέταρτο κύμα θα αφορά κυρίως τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Ο κ Τζανάκης εξήγησε ότι όπως δείχνουν οι έρευνες ο πλήρης εμβολιασμός με τα εμβόλια Pfizer ΚΑΙ AstraZeneca προστατεύει σχεδόν στο 100% από τη σοβαρή νόσηση.

Σχετικά με τα εμβόλια των εταιριών Johnson & Johnson και Moderna τόνισε ότι οι σχετικές έρευνες δεν έχουν ολοκληρωθεί αλλά είναι πιθανό ότι θα είναι το ίδιο αποτελεσματικά.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η Μεγάλη Βρετανία αντιμετωπίζει πρόβλημα με την παραλλαγή Δέλτα επειδή ακολούθησε την πολιτική εμβολιασμού της πρώτης δόσης.

Μιλώντας στην ίδια εκπομπή, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Στυλιανός Λουκίδης, τόνισε ότι πιθανότατα το φθινόπωρο ορισμένες κατηγορίες πολιτών όπως οι πιο ηλικιωμένοι και όσοι πάσχουν από σοβαρά νοσήματα, θα χρειαστούν και μια τρίτη δόση εμβολίου.

Πηγή: skai.gr