Προεδρικές εκλογές στη Χιλή: Ποιος προηγείται στον 1ο γύρο

Ο υποψήφιος της άκρας δεξιάς, ο Χοσέ Αντόνιο Καστ, και αυτός της αριστεράς, ο Γκαμπριέλ Μπόριτς, προηγούνται μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες στη Χιλή, με βάση τα μέχρι τώρα αποτελέσματα που δημοσιοποίησε η εκλογική αρχή.

Με το 71,45% των ψήφων να έχει καταμετρηθεί, ο Χοσέ Αντόνιο Καστ, πρώην βουλευτής, δικηγόρος, 55 ετών, συγκεντρώνει το 28,3% των ψήφων, ενώ ο Γκαμπριέλ Μπόριτς, βουλευτής της αριστεράς, πρώην ηγέτης του φοιτητικού κινήματος, βρίσκεται στη δεύτερη θέση με το 25,07%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιοποιεί η εκλογική υπηρεσία (SERVEL) της Χιλής.

Με δεδομένο ότι οποιοσδήποτε υποψήφιος χρειαζόταν να συγκεντρώσει το 50% συν μια ψήφο για να κερδίσει από τον πρώτο γύρο, ο κ. Καστ, απολογητής της νεοφιλελεύθερης «οικονομικής κληρονομιάς» της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ, και ο κ. Μπόριτς, 35 ετών, αιχμή του δόρατος στις διαδηλώσεις του 2011 με κεντρικό αίτημα να υπάρξουν βελτιώσεις στο σύστημα παιδείας, που υπόσχεται να αναμορφώσει το σύστημα laissez-faire της Χιλής, οδεύουν να αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο.

Μάλλον απρόσμενη εξέλιξη αποτελεί το ότι ο Φράνκο Παρίσι, φιλελεύθερος οικονομολόγος που ζει στις ΗΠΑ και δεν πήγε στην πατρίδα του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, αναδεικνύεται τρίτος, με το 13,6% των ψήφων. Αυτό ενδέχεται να είναι καλός οιωνός για τον κ. Καστ, καθώς στο πεδίο της οικονομίας μοιράζεται αρκετές απόψεις με τον κ. Παρίσι.

Η κεντροαριστερή υποψήφια Γιάσνα Προβόστε και ο κεντροδεξιός Σεμπαστιάν Σίτσελ καταλαμβάνουν αντίστοιχα την τέταρτη και την πέμπτη θέση, με 12,36% και 11,96% των ψήφων αντίστοιχα.

Ο κ. Σίτσελ, ο οποίος αφού έγιναν γνωστά τα πρώτα αποτελέσματα δήλωσε ότι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Καστ για να τον συγχαρεί, ξεκαθάρισε ότι θα καλέσει τους ψηφοφόρους του να ταχθούν εναντίον του κ. Μπόριτς στον δεύτερο γύρο, διότι «δεν θέλω η άκρα αριστερά να κερδίσει στη Χιλή».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ