Ενόψει της σημερινής κατάθεσης των προστατευόμενων μαρτύρων στην προανακριτική της Βουλής, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ιωάννης Μπούγας μίλησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 και στον Παύλο Τσίμα.

Ο κ. Μπούγας εξήγησε ότι η επιτροπή αποφάσισε οι μάρτυρες να καταθέσουν όπως είχαν καταθέσει στον Άρειο Πάγο, δηλαδή με πλασματικό όνομα αλλά με φυσική παρουσία. Τόνισε πως δεν θα πιέσουν τους μάρτυρες να αποκαλύψουν την πραγματική τους ταυτότητα, ωστόσο, αν αποδειχθεί ότι πρόκειται για άτομα που έχουν ήδη εξεταστεί, τίθεται και άλλα ζητήματα, όπως η αξιοπιστία σε όσα είχαν καταθέσει.

Σχετικά με το ενδεχόμενο διεύρυνσης του κατηγορητηρίου για τον κ. Παπαγγελόπουλο, ο κ. Μπούγας δήλωσε ότι αυτό δεν θα το αποφασίσει η επιτροπή αλλά θα απευθυνθούν στο επιστημονικό συμβούλιο της Βουλης. 

Από την πλευρά του, ο Θάνος Πλεύρης, μέλος της προκαταρκτικής επιτροπής της Βουλής, εξήγησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 και στον Άρη Πορτοσάλτε, ότι οι μάρτυρες στην κατάθεσή τους στους εισαγγελείς κ. Τουλουπάκη και κ. Σοφουλάκη, δεν είχαν καλυμμένα πρόσωπα, αλλά είχαν χρησιμοποιήσει τις κωδικές ονομασίες τους.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της προανακριτικής, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, εξέφρασε τη διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ με την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων χωρίς «κουκούλα», μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 και στους Δημήτρη Οικονόμου και Εύα Αντωνοπούλου.

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθόπουλο, μόνο το δικαστήριο μπορεί να άρει την προστασία των μαρτύρων καθώς όπως είπε, τα εν λόγω πρόσωπα δεν έχουν να συνεισφέρουν τίποτα στα αδικήματα για τα οποία ερευνάται ο κ. Παπαγγελόπουλος.

Εκτίμησε ότι καταστρατηγείται ο θεσμός της προστασίας μαρτύρων και κανείς δεν θα θέλει πλέον να μπει σε αυτή τη διαδικασία.

Πηγή: skai.gr