«Πιέσεις» της μετάβασης του Brexit οι ελλείψεις στην αγορά, λέει ο Μπόρις Τζόνσον

Λονδίνο Θανάσης Γκαβός

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον παραδέχθηκε κατά την ομιλία του με την οποία έκλεισε το συνέδριο των Συντηρητικών στο Μάντσεστερ ότι κάποιες αλλαγές στην οικονομία της χώρας μετά από το Brexit θα είναι «δύσκολες» και επανέλαβε ότι τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα είναι «πιέσεις και εντάσεις» της μετάβασης προς ένα μοντέλο οικονομίας που δε στηρίζεται στη χαμηλόμισθη και «ανεξέλεγκτη» μετανάστευση.

«Αυτή είναι η κατεύθυνση προς την οποία πηγαίνει τώρα η χώρα, προς μια οικονομία με υψηλούς μισθούς, υψηλή ειδίκευση, υψηλή παραγωγικότητα και ναι, χαμηλούς φόρους», είπε ο κ. Τζόνσον. Όπως πρόσθεσε, η ανεξέλεγκτη μετανάστευση παύει πλέον να συνιστά για τις επιχειρήσεις «δικαιολογία για να μην επενδύουν».

Σημείωσε δε πως αυτή είναι η αλλαγή στο οικονομικό μοντέλο υπέρ της οποίας ψήφισε η χώρα το 2016 στο δημοψήφισμα του Brexit.

Το κύριο μέρος της ομιλίας του περιλάμβανε την περιγραφή ενός οράματος για μια πιο παραγωγική οικονομία με ίσες ευκαιρίες σε όλες τις περιοχές της χώρας, τη λεγόμενη πολιτική της «εξίσωσης προς τα πάνω», αλλά χωρίς συγκεκριμένες πολιτικές εξαγγελίες.

Σε μια τοποθέτηση που αντιμετωπίστηκε μάλλον με μούδιασμα από το Συντηρητικό ακροατήριο, ο κ. Τζόνσον είπε ότι πρέπει να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό που άφησαν τα έκτακτα οικονομικά μέτρα για την πανδημία, παραπέμποντας σε αυξήσεις φόρων. Όπως είπε χαρακτηριστικά, ούτε η Μάργκαρετ Θάτσερ δε θα αγνοούσε τον «μετεωρίτη» που έπληξε τα δημόσια οικονομικά της χώρας λόγω lockdown.

Μεταξύ άλλων, επίσης, ο κ. Τζόνσον κάλεσε τους εργαζόμενους να επιστρέψουν στα γραφεία τους, απέδωσε την ανάπτυξη των εμβολίων κατά του κορωνοϊού στην ιδιωτική χρηματοδότηση κάνοντας λόγο για «θρίαμβο του καπιταλισμού» και σχολίασε, χωρίς να το εξηγήσει, ότι η τριμερής αμυντική συμφωνία AUKUS με τις ΗΠΑ και την Αυστραλία στάθηκε δυνατή λόγω του Brexit.