Την παραίτηση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας, Ιωάννη Μπασκόζου, ζήτησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης, αναφορικά με το θέμα της ελονοσίας σε 12 δήμους της χώρας που αποκάλυψε η «Καθημερινή».

Όπως ανέφερε, η χώρα αντιμετωπίζει σήμερα έναν υγειονομικό κίνδυνο με σοβαρές προεκτάσεις καθώς, όπως είπε, για ακόμα μία φορά ο γενικός γραμματέας Δημόσια υγείας αποδείχθηκε κατώτερος των περιστάσεων και επικίνδυνος για τη δημόσια Υγεία.

Χωρίς να δίνει κάποια απάντηση επί της ουσίας για τα κρούσματα ελονοσίας, ο κ. Μπασκόζος, μέσω Facebook, αναφέρει ότι το κίνημα «παραιτηθείτε» έχει ήδη ηττηθεί, και καταλήγει διερωτώμενος ειρωνικά εάν είναι κακό «να σε χτυπάει με λύσσα ο Πατούλης».

Ο γενικός γραμματέας Υγείας, προς επίρρωση των μέτρων που ελήφθησαν, αναφέρθηκε και στη δηλωση του προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Κώστα Αγοραστού ότι έγιναν αεροψεκασμοί από όλες τις διοικητικές περιφέρειες για τα κουνούπια.

Ωστόσο ο κ. Αγοραστός σημείωνε στη δήλωσή του ότι αν χρειάζονταν περισσότεροι αεροψεκασμοί τότε θα έπρεπε να δοθούν από το κράτος και τα ανάλογα κονδύλια.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών επισημαίνει ότι φέτος υπήρξε ολιγωρία στο στρατηγικό σχεδιασμό για την υλοποίηση των προγραμμάτων καταπολέμησης των κουνουπιών, παρά τις προειδοποιήσεις του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Από την πλευρά του, το ίδιο το ΚΕΕΛΠΝΟ με δελτίο του αναφέρει ότι είναι «υπαρκτό» το ενδεχόμενο επανεγκατάστασης της ελονοσίας σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας, αν και εμφανίζεται καθησυχαστικό σχετικά με τις προοπτικές σοβαρής επιστροφής της ασθένειας στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος υπάρχει σε περιοχές όπου η παρουσία κουνουπιών που φέρουν το παράσιτο συνδυάζεται με την παρουσία ασθενών που προέρχονται από ενδημικές χώρες.

Οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ εμφανίζονται καθησυχαστικοί για τα εγχώρια σποραδικά κρούσματα, λέγοντας ότι τέτοια φαινόμενα έχουν παρατηρηθεί και στο παρελθόν και είναι ως ένα βαθμό αναμενόμενα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, από το 2009 έως το 2014 έχουν καταγραφεί στη χώρα μας συνολικά 347 κρούσματα μαλάριας, με τη συντριπτική πλειονότητα να είναι «εισαγόμενα», δηλαδή οι ασθενείς είχαν προσβληθεί σο εξωτερικό.

Τα εσωτερικά κρούσματα, όπου υπήρξε εγχώρια μετάδοση του παράσιτου, ανέρχονται σε 76.

Πηγή: skai.gr