Οι Μπιτλς στην υπηρεσία της επιστήμης

Οι Μπιτλς στην υπηρεσία της επιστήμης
Τρεις χιλιάδες άνθρωποι από 69 χώρες κλήθηκαν να καταγράψουν τις όποιες αναμνήσεις έχουν από τους Μπιτλς, για χάρη της επιστήμης.

Οι εθελοντές συμμετείχαν σε πείραμα βρετανών επιστημόνων που αποκαλείται "Μαγική Περιοδεία της Μνήμης", μέσω του οποίου οι ερευνητές ευελπιστούν να μάθουν πώς η μουσική μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να ανακαλέσουν τα καλά κρυμμένα γεγονότα της ζωής τους.

Το μόνο που είχαν να κάνουν οι συμμετέχοντες στο πείραμα ήταν να προσπαθήσουν να θυμηθούν με ποιον τρόπο του θρυλικό συγκρότημα έχει στιγματίσει τη ζωή τους, τι τους θυμίζει κάποιος δίσκος ή τραγούδι του, ποια είδηση θυμούνται που σχετίζεται με το συγκρότημα ή τι γνωρίζουν για κάποιο από τα μέλη του.

Η ομάδα των ερευνητών υποστηρίζει ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στα θετικά συναισθήματα και τη μουσική κι έτσι μπορεί να εξηγηθεί γιατί συγκεκριμένα τραγούδια ανακαλούν γεγονότα στη μνήμη μας.

Αυτό που τονίζουν ωστόσο οι επιστήμονες, είναι ότι παραμένει άγνωστο αν κάποια είδη μουσικής μπορούν να βοηθήσουν περισσότερο από άλλα στο να θυμηθεί κανείς παλιά γεγονότα από τη ζωή του.

Από την μελέτη προέκυψε ότι οι Βρετανοί έχουν αναμνήσεις συνδεδεμένες κυρίως με το τραγούδι "She Loves You", ενώ οι αμερικανοί με το "I Want to Hold Your Hand".
Πηγή: skai.gr