Οι 3 από τους καταδικασθέντες για Siemens που οδηγούνται στη φυλακή

Της Ιωάννας Μάνδρου

Τρείς από τους καταδικασθέντες για την υπόθεση με τα μαύρα ταμεία της Siemens, οδηγούνται στη φυλακή καθώς το δικαστήριο που ολοκλήρωσε την έκδοση της απόφασης του, δεν τους έδωσε αναστολή στην ποινή του, έως ότου δικαστούν σε δεύτερο βαθμό.
Οι τρείς που θα οδηγηθούν στη φυλακή ήταν ανάμεσα στους παρόντες στη δίκη, καθώς ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Siemens, Μιχάλης Χριστοφοράκος, που επίσης καταδικάστηκε χωρίς να του δοθεί αναστολή στην έκτιση της ποινής, δεν παρέστη καθώς βρίσκεται από χρόνια στη Γερμανία όπου και ζει.

Το ίδιο ισχύει και για τον Χρήστο Καραβέλα που έχει διαφύγει στο εξωτερικό από χρόνια και ως σήμερα δεν έχει εντοπιστεί, αλλά και τους Φάνη Λυγινό που δεν είναι εδώ, και τον Ζαν Κλώντ Οσβαλντ, που διέφυγε επίσης στο εξωτερικό, όταν παραβίασε το βραχιολάκι που του είχε δοθεί.

Στη φυλακή οδηγούνται οι Πρόδρομος Μαυρίδης, Γιώργος Σκαρπέλης και Μάρθα Καραβέλα μετά την απόφαση του δικαστηρίου να μην χορηγήσει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση τους. Πρόκειται για πρόσωπα που κρίθηκαν ένοχα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος στην υπόθεση της Siemens και ήταν παρόντες στο δικαστήριο. 
Ακόμη, Το δικαστήριο δεν έδωσε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση στους Μιχάλη Χριστοφοράκο, στον καταζητούμενο Χρήστο Καραβέλα και τα τραπεζικά στελέχη Φάνη Λυγινό και Ζαν Κλωντ Όσβαλντ. Ωστόσο οι δυο πρώτοι έχουν διαφύγει από τη χώρα ενώ καταζητούμενα είναι και τα δυο τραπεζικά στελέχη Λυγινός και Όσβαλντ 

Για τους γερμανούς υπηκόους πρώην στελέχη της μητρικής Siemens δόθηκε αναστολή στην έκτιση της ποινής τους, ενώ σε δυο από αυτούς επιβλήθηκε και χρηματική εγγύηση ύψους 100.000 ευρώ. Το ίδιο αποφάσισε το δικαστήριο και για πρώην  στελέχη του ΟΤE επιβάλλοντας χρηματικές εγγυοδοσίες που ξεκινούν από 80.000 ευρώ και φτάνουν τις 100.000 ευρώ. Αντίστοιχα, χρηματικές εγγυήσεις ύψους 30.000 ευρώ στον καθένα επιβλήθηκαν και στους επιχειρηματίες Γιώργο Λέτσα και Αλέξανδρο Καλδή. 

Η δίκη για τα μαύρα ταμεία της Siemens κράτησε πάνω από τρία χρόνια και η απόφαση εκδόθηκε 14 χρόνια από τότε που ξεκίνησαν οι έρευνες της ελληνικής δικαιοσύνης και 21 χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης ΟΤΕ- Siemens.Πολιτικό χρήμα δεν βρέθηκε κατά την πολυετή έρευνα, παρά τις αρχικές καταγγελίες και τα δημοσιεύματα του Τύπου εκείνης της εποχής.

Πηγή: skai.gr