Ο πατέρας του πανκ μιλά στο ΣΚΑΪ

Ο πατέρας του πανκ μιλά στο ΣΚΑΪ
Ο Μάλκομ ΜακΛάρεν, ο άνθρωπος που έχει χαρακτηριστεί κατά καιρούς ως ο πιο σατανικός στον κόσμο, ανήθικος, κακός και που είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνος για τη γέννηση του ενός από τα πιο ανατρεπτικά κινήματα του 20ου αιώνα, σίγουρα δεν έχει ζήσει μία βαρετή ζωή.

Όπως παραδέχεται και ο ίδιος: Ναι, είμαι πολύ κακός, πράγματι. Η γιαγιά μου έλεγε πάντα Το να είσαι κακός είναι καλό, γιατί το να είσαι καλός είναι απλά βαρετό. Θυμάται όταν πήγαινε σχολείο και βρισκόταν σε μπελάδες ήμουν ένας μικρός διάβολος, καθώς η γιαγιά μου μου είχε μάθει να παραβαίνω όλους τους κανόνες. Τότε ερχόταν η γιαγιά του και έλεγε στους δασκάλους τα αγόρια θα είναι πάντα αγόρια και στον ίδιο δεν πειράζει, Μάλκομ, το να είσαι κακός είναι καλό, συνέχισε.

Ο Μάλκομ Μακλάρεν μεγάλωσε με τη γιαγιά του, καθώς η μητέρα του μισούσε τα παιδιά της και έδιωξε τον πατέρα του. Όντας γόνος μίας τόσο αντισυμβατικής οικογένειας, ίσως να μην είναι και τόσο περίεργη τελικά η πορεία που ακολούθησε ο ίδιος. Εξάλλου ομολογεί και ο ίδιος ότι μάλλον κάνω αυτό που ήθελε η γιαγιά μου να κάνω. Αν δεν είχα τη γιαγιά που είχα, νομίζω ότι δε θα είχε υπάρξει το πανκ.

Μάνατζερ των Σεξ Πίστολς, σύντροφος της Βίβιεν Γουέστγουντ, σχεδιαστής μόδας, μουσικός, παραγωγός ταινιών (με τελευταία το Φαστ Φουντ Νέισον), εικαστικός, συνεργάτης σε γνωστές διαφημιστικές καμπάνιες. Από όλη αυτή την απίστευτη πορεία, τι τον κάνει πιο περήφανο; Το γεγονός ότι επιβίωσα ανέπαφος, σαν κάποιος που θα συνεχίσει να στρίβει αριστερά, όταν όλοι του λένε να στρίψει δεξιά. Σα να οδηγείς στη λάθος πλευρά του δρόμου. Η ζωή σου έτσι γίνεται ασυνήθιστη, γίνεται έργο τέχνης. Αυτό είναι το κατόρθωμα που με κάνει πιο περήφανο, το ότι έγινα ο ίδιος έργο τέχνης.

Έχει πειραματιστεί με όλες σχεδόν τις μορφές τέχνης και μουσικής. Ήθελα απλά να γίνω καλλιτέχνης. Νομίζω ότι έχει να κάνει με το γεγονός ότι μεγάλωσα περιτριγυρισμένος από τη μόδα και το ίματζ. Ήταν φυσικό να μπω σε αυτό το χώρο, αλλά όχι για να γίνω της μόδας, αλλά για να γίνω αντιμόδα. Αυτό ήταν το πανκ.

hspace=4Ωστόσο, ποτέ δεν εγκλωβίστηκε μόνο σε αυτό το είδος μουσικής. Επειδή δε θεωρώ το εαυτό μου ροκ μουσικό, δε χρειάζεται να μένω σε ένα συγκεκριμένο είδος μουσικής, έχω σπάσει τους κανόνες σε αυτόν τον τομέα και πολλοί έχουν ακολουθήσει.

Πώς όμως κάποιος που ξεκίνησε κάτι τόσο αντιεμπορικό και αντιμόδα όσο το πανκ, κατέληξε να δίνει διαλέξεις σε διαφημιστές; Όπως λέει, οι διαφημιστικές αναζητούν αυτό το κουλ, αυθεντικό και αληθινό που είχε το πανκ σα νοοτροπία και σαν αισθητική, κάτι που πηγάζει από την έλλειψη οποιουδήποτε φόβου και κυρίως της αποτυχίας. Αυτό που λέω πάντα στις διαφημιστικές είναι ότι καλύτερα να είσαι μία κραυγαλέα αποτυχία, παρά μια μικρή επιτυχία. Την ιδέα του να κάνεις συνειδητή προσπάθεια να αποτύχεις την έμαθα στα χρόνια μου στις σχολές καλών τεχνών, όταν μας έλεγαν ότι η αποτυχία είναι μία ευγενής αναζήτηση, είναι ο αγώνας να ξεπεράσεις το φόβο της αποτυχίας. Αν δεν ξεπεράσεις το φόβο της αποτυχίας, δε θα κάνεις ποτέ τίποτα νέο, πρωτότυπο. Αυτή η ικανότητα να μη φοβάσαι τίποτα, να παραβαίνεις τους κανόνες, είναι η ουσία του πανκ. Αυτό που δώσαμε σε μία ολόκληρη γενιά ήταν η ικανότητα να μη φοβούνται τίποτα, κι έτσι μπορούσαν να αλλάξουν την ίδια τη ζωή. Αυτό με ακολουθεί σε ό,τι κάνω.


Ο Μάλκομ Μακλάρεν εμφανίζεται την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου, στο Fuzz Club στην Αθήνα, για ένα αυτοβιογραφικό σόου με μουσική και βίντεο από όλη του την καλλιτεχνική πορεία.
Πηγή: Συνέντευξη στη Αλίνα Σαράντη