Ντοκουμέντο FBI χωρίς ίχνος ανάμειξης πολιτικών κατέθεσε ο Αγγελής στην Προανακριτική

Ντοκουμέντο FBI χωρίς ίχνος ανάμειξης πολιτικών κατέθεσε ο Αγγελής στην Προανακριτική

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Έγγραφο ντοκουμέντο του FBI με ημερομηνία 1η Αυγούστου 2017, το οποίο αποδεικνύει περίτρανα ότι από τις αμερικανικές αρχές δεν υπήρχε ούτε ίχνος ανάμιξης των πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Novartis, κατέθεσε στην Προανακριτική Επιτροπή ο αντεισαγγελέας Ιωάννης Αγγελής στην Προανακριτική Επιτροπή, ενισχύοντας εκ νέου τις καταγγελίες περί σκευωρίας.

Ούτε ίχνος αναφοράς σε πολιτικά πρόσωπα

Όπως αποδεικνύεται από το περιεχόμενο του εγγράφου, το οποίο έχει ως αποστολέα το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και παραλήπτη την Εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, σε αυτό δεν γίνεται ουδεμία αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα της χώρας μας, ενώ διερευνάται ένα σκηνικό συναλλαγής του ελληνικού δημοσίου με ανώτατους υπηρεσιακούς παράγοντες με στελέχη της Novartis και γιατρούς.

Το ονόματα που αναφέρονται είναι του Νίκου Μανιαδάκη, Κωνσταντίνου Φρουζή. Ο Φρουζής ερωτάται και για τον τότε πρόεδρο του ΕΟΦ Δημήτρη Λυντζέρη, αλλά και για την Χρυσάνθη Φαρμάκη, τον Λόντο Διαμαντίδη, τον Νικόλαο Μανιά και τον Νικόλαο Τσενεκίδη. 

Στο ίδιο έγγραφο κατονομάζονται οι εκδοτες Νίκος Χατζηνικολάου και Μανώλης Βουλκίδης ως δύο πρόσωπα που διευκόλυναν τα ραντεβού και τις επαφές που είχε ο Κωνσταντίνος Φρουζής με την τότε κυβέρνηση προκειμένου να εξασφαλίσουν προνομιακή μεταχείριση από την Novartis στις διαφημιστικές δαπάνες.  

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το έγγραφο: «-Νίκος Χατζηνικολαού: «είχε εύκολη πρόσβαση στο Υπουργείο Οικονομικών, Υπουργείο Άμυνας,Υπουργείο Παιδείας, Υπουργείο Υγείας και Υπουργείο Ανάπτυξης. Ο Χατζηνικολάου κανόνιζε συναντήσεις μεταξύ αυτών των Υπουργείων και του Φρουζή. Για παράδειγμα η Novartis αύξησε τα τιμολόγια με την REAL MEDIA (που ανήκει στον Χατζηνικολάου). Συνήθως οι διαφημίσεις κόστιζαν γύρω στα 2.000 Ευρώ. H Novartis, πλήρωνε 3.000 ευρώ. Η διαφήμιση θα ήταν νόμιμη αλλά το τιμολόγιο θα ήταν αυξημένο. Η Novartis εξέδιδε τιμολόγια για την Real Media άμεσα ούτως ώστε η Real Media να πληρώνεται σε χρονικό διάστημα 4 μηνών αντί 9 μηνών. Επιπλέον η Real Media δεν θα είχε πληρώσει την έκπτωση 20% στον Zenith.»

Στο έγγραφο γίνεται αναφορά και στην διαφημιστική εταιρία PUBLICIS HELLAS με την εξής διατύπωση: «Ο Φρουζής απέδειξε τις δικαιολογίες (αιτιάσεις) για δωροδοκίες που πληρώνοντας από μικρότερες εταιρίες ΜΜΕ και την PUBLICIS HELLAS»

Για τον Βουλκίδη το έγγραφο αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ο Βουλκίδης, είχε μια μικρή εταιρία και παρέιχε απατηλές υπηρεσίες ή εξέδιδε αυξημένα τιμολόγια για τη Novartis.Το 90% των τιμολογίων προερχόταν από την πρόσβαση στην αγορά. Μεταξύ των ετών 2009-2014 η εταιρία του Βουλκίδη ήταν η βασική εταιρία δια της οποία ξεπλενόταν χρήμα για το τμήμα πρόσβασης στην αγορά της Novartis. Σε μια περίπτωση η εν λόγω εταιρία έκανε μια ποδοσφαιρική διαφήμιση για τη Νovartis. Από το βιβλίο πληρωμών προέκυψαν οι ακριβείς ημερομηνίες και τα ποσά που είχαν δοθεί στον Φρουζή, συνολικά 500,000 Ευρώ.»

Eδώ το έγγραφο

Στο έγγραφο αναφέρεται  επίσης και η «μεθοδολογία» δωροδοκίας γιατρών

«Η Novartis εφάρμοσε σχέδια marketing που συνίσταντο σε κλινικές δοκιμές για γιατρούς. Οι αντιπρόσωποι πωλήσεων είχαν απευθείας επαφή (συναντήσεις) με τους γιατρούς στα ιατρεία τους. Οι αντιπρόσωποι πωλήσεων δωροδοκούσαν τους γιατρούς με χρήματα για αύξηση των συνταγογραφήσεων σε συγκεκριμένα φάρμακα της Novartis. Στους γιατρούς απεστάλη μία έρευνα για τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών. Στους γιατρούς καταβαλλόταν αποζημίωση της τάξης των 500-1.000 Ευρώ για κάθε ολοκλήρωση έρευνας. Οι αντιπρόσωποι πωλήσεων συμπλήρωναν τις έρευνες για τους γιατρούς στα γραφεία τους.
Στους γιατρούς παρέχονταν πολυτελή ταξίδια και δώρα ως αντάλλαγμα για τις αυξημένες συνταγογραφήσεις. Η Novartis πλήρωνε τα έξοδα εγγραφής των ιατρών για να παρακολουθούν συγκεκριμένα συνέδρια. Η Novartis διοργάνωσε διήμερα (τα Σαββατοκύριακα) για τους γιατρούς ου περιαλάμβαναν μία δίωρη παρουσίαση από ψυχολόγο και στον υπόλοιπο χρόνο, παρέχονταν δραστηριότητες, γεύματα και κατάλυμα. Οι γιατροί έπρεπε να συμφωνήσουν σε συγκεκριμένο αριθμό συνταγογραφήσεων πριν λάβουν μέρος στο ταξίδι. Εάν ο γιατρός δεν συμφωνούσε ως προς τον αριθμό των συνταγογραφήσεων, δεν προσκαλούνταν να λάβει μέρος στο ταξίδι.
Τα χρήματα που δίνονταν στα προαναφερόμενα πρόσωπα, καταβάλλονταν είτε τοις μετρητοίς ή μέσω τραπεζικών λογαριασμών. Είναι γνωστοί οι δικαιούχοι (κάτοχοι) των τραπεζικών λογαριασμών ή υπάρχει πληροφόρηση για τις συναλλαγές;
Η αποζημίωση για τις έρευνες προωθούνταν μέσω ενός πωλητή-προμηθευτή, του Zeincro. Η συνήθης διαδικασία αναζήτησης του marketing είχε ως εξής: ο Zeincro επέλεγε γιατρούς χωρίς η εταιρία να γνωρίζει τις ταυτότητες των γιατρών και έστελνε στους επιλεγέντες γιατρούς μία τυχαία έρευνα. Σε κάθε περίπτωση ο Sandoz σήκωνε μαζί με τους γιατρούς τα πληρωτέα ποσά και παρείχε τη λίστα στον Zeincro. Ο Sandoz γνωστοποιούσε την λίστα των επιλεγέντων ιατρών και των πληρωτέων ποσών μέσω e-mail. Οι αντιπρόσωποι πωλήσεων βοηθούσαν τους γιατρούς στην συμπλήρωση των ερευνών (ερωτηματολογίων) ή το 80% περίπου συμπληρωνόταν από τους ίδιους τους αντιπροσώπους. Ο Zeincro ενημέρωνε τον αντιπρόσωπο πωλήσεων του Sandoz ότι ο συγκεκριμένος γιατρός είχε πληρωθεί. Ο αντιπρόσωπος πωλήσεων θα ασκούσε πίεση στους γιατρούς για συνταγογραφήσεις αφού είχε προωθηθεί η πληρωμή.
Δεν έχουμε ταυτοποιήσει τραπεζικούς λογαριασμούς για τις συναλλαγές. »

 

Ι. Αγγελής: «Το είχε αποκρύψει η Ελένη Τουλουπάκη»

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την τρίτη ημέρα κατάθεσής του, ο κ. Αγγελής, υποστήριξε ότι το εν λόγω έγγραφο ανήκει σε αυτά τα οποία η Εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη απέκρυψε και δεν συμπεριελήφθησαν ποτέ στη δικογραφία για τα 10 πολιτικά πρόσωπα που διαβιβάστηκε στη Βουλή. Ο ίδιος, δε, φέρεται να εκτιμά ότι αυτό συνέβη για να μην αποκαλυφθεί η έλλειψη ενοχοποιητικών στοιχείων σε βάρος τους.

«Το έγγραφο που σας δείχνω όπως και όλα τα άλλα δεν έχουν καμία αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα. Ο λόγος που θεωρώ ότι τα απέκρυψαν είναι γιατί θα έβγαινε κάτι θετικό για τα πολιτικά πρόσωπα», φέρεται να σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Μιας γυναικός αρχή η Εισαγγελία Διαφθοράς»

Παράλληλα, ο πρώην εποπτεύων της Εισαγγελίας Διαφθοράς φέρεται να εξαπέλυσε εκ νέου «μύδρους» κατά της επικεφαλής της εν λόγω Εισαγγελίας, Ελένης Τουλουπάκη, υποστηρίζοντας πως έκανε ότι ήθελε χωρίς κανέναν έλεγχο, ενώ επανέλαβε πάντα κατά πληροφορίες ότι οι συνεννοήσεις της με τον επονομαζόμενο «Ρασπούτιν» γινόταν σε δύο σπίτια με ενδιάμεσο πρόσωπο από την Εισαγγελία Πρωτοδικών.

«Όλες τις συζητήσεις για την κυρία Τουλουπάκη τις κάναμε με την κυρία Παπασπύρου (σ.σ. πρώην Γεν. Επιθεωρήτρια Δημοσ. Διοίκησης). Όπως σας έχω πει μου έλεγε ότι θα φύγει με τον ανασχηματισμό (σ.σ. η Ε. Τουλουπάκη). Έγινε ανασχηματισμός και δεν έφυγε. Της είπα τότε της Παπασπύρου “καλά, το δούλεμα πάει σύννεφο”. Και τότε μου είπε η Παπασπύρου ότι άλλαξε η γραμμή – “Θα την αφήσουμε να ολοκληρώσει την θητεία της και θα φύγει μετά”.

Όταν ανανεώθηκε και η θητεία της κυρίας Τουλουπάκη κατάλαβα ότι δεν είχαν σκοπό να την διώξουν. Η Εισαγγελία Διαφθοράς ήταν ενός ανδρός αρχή. Για την ακρίβεια μίας γυναικός αρχή. Η κυρία Τουλουπάκη έκανε ότι ήθελε. Δεν ελεγχόταν από κανέναν”, ανέφερε σύμφωνα με τις πληροφορίες ο κ. Αγγελής.

Νέα πυρά κατά του Ρασπούτιν και έμμεσες αιχμές για την πρώην Εισαγγελέα Α.Π

Ερωτηθείς ξανά για τον περιβόητο «Ρασπούτιν» και το ρόλο του στην Εισαγγελία Διαφθοράς, ο ίδιος σχολίασε ότι στον Άρειο Πάγο γνώριζαν τον «Ρασπούτιν» και οι πέτρες, ενώ άφησε εμμέσως αιχμές και για την πρώην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου και τις αντιδράσεις της απέναντι στις μεθοδεύσεις που ο ίδιος έχει καταγγείλει ότι έκανε η κ. Τουλουπάκη.

Ο σχετικός διάλογος που έγινε κατά πληροφορίες έχει ως εξής:

Ανδρέας Νικολακόπουλος (ΝΔ):  Έχετε αντιληφθεί πώς βγήκε το ψευδώνυμο «Ρασπούτιν»; Είπατε ότι και η κυρία Δημητρίου σας μιλούσε για τον «Ρασπούτιν».

Ι.Αγγελής: Τον «Ρασπούτιν» τον ήξεραν ακόμη και οι πέτρες στον Άρειο Πάγο και την Εισαγγελία Εφετών. Είχε γίνει μάλιστα και καταγγελία από συνταξιούχο δικηγόρο που ζητούσε να βρούμε ποιος είναι ο «Ρασπούτιν». Την καταγγελία η Δημητρίου την ανέθεσε στην Τουλουπάκη.  Εγώ τότε μάλιστα της είπα: «καλά, είσαι καλά; Βάζεις την Τουλουπάκη να βρει ποιος είναι ο “Ρασπούτιν”;».  Τελικά η Τουλουπάκη είπε ότι αυτή δεν έχει καμία αρμοδιότητα και έστειλε την υπόθεση στο Πρωτοδικείο Αθηνών, το οποίο τελικά την έβαλε στο αρχείο.

Πηγή: skai.gr