Προκαλούνται μετά από δυσλειτουργία του επιφανειακού φλεβικού δικτύου των κάτω ακρών, η οποία έχει σαν αποτέλεσμα την παλινδρόμηση αίματος στα πόδια.

H κατάσταση αυτή λόγω χρονιότητας προκαλεί την εμφάνιση των κιρσών. Οι κιρσοί στα αρχικά στάδια μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί δημιουργώντας μία αισθητική δυσμορφία στα πόδια, αλλά όσο παραμένουν και επιδεινώνονται μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα και επιπλοκές.

Τα κυριότερα συμπτώματα είναι η κόπωση των άκρων, το αίσθημα καύσου, το οίδημα στα πόδια και ο κνησμός. Προκειμένου να απαλλαγεί o ασθενής από τη συμπτωματολογία αλλά ταυτόχρονα να προφυλαχθεί από πιθανές επιπλοκές, οι κιρσοί πρέπει να αντιμετωπίζονται.

Η ριζική αντιμετώπιση των κιρσών είναι η επεμβατική. Η πιο σύγχρονη μέθοδος αντιμετώπισης των κιρσών είναι η θερμική κατάλυσή τους ή αλλιώς το επεμβατικό Laser. Τα πλεονεκτήματά του είναι πολλά και το καθιστούν πλέον την προτιμώμενη επεμβατική μέθοδο αντιμετώπισης. Η αποφυγή των τομών, των αιματωμάτων, του μετεγχειρητικού άλγους, του τραύματος περιφερικών νεύρων, καθώς και η άμεση κινητοποίηση του ασθενούς, αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν το Laser από το κλασικό χειρουργείο. Πρόκειται για μια τεχνική που ανήκει στις ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές μεθόδους θεραπείας.

Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι σαφώς ανώτερο από αυτό του κλασικού χειρουργείου με αποτέλεσμα να αποτελεί την πρώτη επιλογή στις σύγχρονες αγγειοχειρουργικές κλινικές.

Γράφει ο:

Κ. Φώτιος Μαρκάτης, Διευθυντής Αγγειοχειρουργός στο Θεραπευτήριο Metropolitan

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις