Τα εμβόλια Covid-19 λειτουργούν τόσο καλά που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζονται ακόμη αναμνηστική δόση, υποστηρίζει μια ομάδα επιστημόνων από όλο τον κόσμο σε μια ανασκόπηση που πιθανόν να πυροδοτήσει τη συζήτηση για το αν τελικά χρειάζεται.

Οι κυβερνήσεις ας επικεντρωθούν, καλύτερα, στην ανοσοποίηση των μη εμβολιασμένων και να περιμένουν περισσότερα δεδομένα σχετικά με το ποια ενισχυτικά θα ήταν πιο αποτελεσματικά και σε ποιες δόσεις, υποστήριξαν οι συγγραφείς της μελέτης, ανάμεσα στους οποίους και δύο εξέχοντες εμπειρογνώμονες της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, στο ιατρικό περιοδικό The Lancet. Οι επιστήμονες βάσισαν στην εκτίμησή τους σε ένα ευρύ φάσμα μελετών επιτόπιας παρατήρησης καθώς και σε δεδομένα από κλινικές δοκιμές.

«Καμία από τις μελέτες δεν παρείχε αξιόπιστες αποδείξεις για σημαντική μείωση της προστασίας ενάντια σε σοβαρές ασθένειες», έγραψαν οι συγγραφείς. Επίσης, θα μπορούσαν να υπάρχουν πρόσθετοι κίνδυνοι παρενεργειών εάν χορηγηθούν ενισχυτικές δόσεις πολύ σύντομα ή πολύ ευρέως, όπως είπαν.

Οι περισσότερες χώρες με άφθονα αποθέματα εμβολίων συζητούν εάν θα διατεθούν δόσεις για αναμνηστικά εμβόλια για την ενίσχυση της ανοσίας και θα βοηθήσουν ενδεχομένως να σταματήσει η εξάπλωση της πιο μολυσματικής παραλλαγής Δέλτα. Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να διαθέσουν ενισχυτικές δόσεις από τις 20 Σεπτεμβρίου, αν και η πρόταση αυτή εξακολουθεί να χρειάζεται έγκριση από τον FDA και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Οι επιστήμονες δεν είναι καθόλου ομόφωνοι στο θέμα των ενισχυτικών δόσεων. «Ακόμη και μια μικρή μείωση της αποτελεσματικότητας έναντι της εξάπλωσης του Covid μπορεί να επιβαρύνει ένα σύστημα υγειονομικής περίθαλψης», δήλωσε ο Azra Ghani, πρόεδρος επιδημιολογίας λοιμωδών ασθενειών στο Imperial College London, ο οποίος δε συμμετείχε στη μελέτη.

Οι μετοχές των φαρμακευτικών εταιρειών που παράγουν τα εμβόλια έπεσαν μετά τη δημοσίευση της εν λόγω ανασκόπησης. Οι αμερικανικές εισπράξεις της BioNTech μειώθηκαν έως και 7,7%, ενώ οι εισπράξεις της Pfizer μειώθηκαν έως και 2,5%. Η Moderna έχασε επίσης έως και 7,7% στη Νέα Υόρκη και η AstraZeneca υποχώρησε έως και 1,2% στο Λονδίνο.

Η ανάλυση αυτή αποτελεί πλήγμα για τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ανακοίνωσε το ενισχυτικό του πρόγραμμα τον Αύγουστο μετά από μια κοινή δήλωση των κορυφαίων ιατρικών συμβούλων του, συμπεριλαμβανομένης της διευθύντριας του CDC Rochelle Walensky, του επί μακρόν επικεφαλής των Εθνικών Ινστιτούτων Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων Anthony Fauci και της Επίτροπου του FDA, Janet Woodcock.

Οι σύμβουλοι του Μπάιντεν είπαν ότι τα δεδομένα υποστηρίζουν την ανάγκη για ενισχυτικές δόσεις και ότι θα αρχίσουν να προετοιμάζονται, σημειώνοντας ότι οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να υπογράψουν το σχέδιο. Ορισμένοι ειδικοί αμφισβήτησαν την ανάγκη για επιπλέον εμβολιασμούς, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε μορατόριουμ μέχρις ότου περισσότερα άτομα εκτός των πλούσιων χωρών λάβουν προστασία.

Μια συμβουλευτική επιτροπή της βρετανικής κυβέρνησης πρόκειται σύντομα να κάνει συστάσεις για το εάν θα προχωρήσει με ευρεία χρήση τρίτης δόσης εμβολίου. Η Βρετανία προσφέρει ήδη ενισχυτικές δόσεις σε όσους έχουν πολύ εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως και πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εξετάζει επίσης δεδομένα ενισχυτικών δόσεων από την Pfizer/BioNTech και τη Moderna Inc.
 

Πηγή: Bloomberg

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις